Magyarul tökéletesen beszélő sztárközgazdász lehet Bulgária miniszterelnöke

Szlavi Trifonov, a népszerű Ku-Ku Band frontembere, vagyis egy énekes – tévés személyiség, a Van Ilyen Nép vezetője ugyanúgy 64 mandátumot nyert el a 240 fős parlamentben, mint a GERB, az eddig kormányzó Bojko Boriszov pártja, de mivel utóbbival senki nem akar kormányozni, Trifonov abban bízik, hogy úgyis ő jelölhet kormányfőt, és már be is jelentette Vaszilev kormányfő-jelölését.

 

Utóbbi, az 51 éves közgazdász-politikus „nagy koponya”, rendkívül erős magyar kötődéssel, a felesége is annyiban magyar, hogy magyarországi bolgár nemzetiségű lány.

Vaszilev 1969-ben született Várnában, valamikor a nyolcvanas évek végén érkezett Budapestre, a közgázon, azaz a mai Corvinuson tanult. A szerző is oda járt, ráadásul én 1973-as születésű vagyok, de valahogy Vaszilev mégis az évfolyamtársunk lett. Ez úgy jött ki, hogy „Niki” két évig katona volt a gimnázium elvégzése után , majd egy évig járt a Külföldi Ösztöndíjasok Egyetemi Előkészítő Intézetébe (vagy később ELTE Nemzetközi Előkészítő Kollégiuma). Szeptemberben érkezett Magyarországra, 9 hónap múlva már le is rakta a szakmai felsőfokút magyar nyelvből, máig tökéletesen beszél magyarul.

 

Ebben az előkészítő iskolában főleg nyelvet tanítottak, illetve összehangolták a nemzetközi és a magyar matematika, illetve történelemoktatást. A bolgár matek például bizonyos szempontból erősebb, vagy legalábbis szélesebb merítésű volt, mint a magyar, mert a diákok már a középiskolában is belekóstoltak például az integrálásba, ugyanakkor kevesebb olyan feladatot oldottak meg, ami szükséges volt a magyar felvételihez.https://telex.hu/kulfold/2021/07/14/magyarul-tokeletesen-beszelo-sztarkozgazdasz-lehet-bulgaria-miniszterelnoke