Miskolc. A diósgyőri kórház története. A legnagyobb formátumú fejlesztések Ditrói Sándor igazgatósága (1972-1989) alatt történtek

A ma csak SZTK néven ismert járóbeteg-ellátó épületet 1965-ben adták át, de a legnagyobb formátumú fejlesztések Ditrói Sándor igazgatósága (1972-1989) alatt történtek. Ekkor épült ki a traumatológia és az ideggyógyászat, a mosoda, valamint ebben az időszakban ment végbe a konyha, a gyógyszertár, a kórbonctan és a laboratórium fejlesztése.

Elmondható, hogy Ditrói regnálása alatt élte a kórház az aranykorát. Áldozatos, eredményes munkájáért 1988-ban díszpolgárrá avatta a város közgyűlése. 1991-ben a kórház neve Diósgyőri Kórház és Rendelőintézet lett, ám a köznyelv változatlanul vasgyári kórháznak nevezi. Talán akkor kezdődött a komplexum gyors hanyatlása, amikor a kórházat 2008-ban szervezetileg összevonták a Semmelweis Kórházzal. Korábban az intézményben működött a városi baleseti sebészeti ellátás, ez 2008 júniusában átkerült a megyei kórházba, itt csak a járóbeteg-ellátás maradt. A kórház ekkor még 279 aktív és 100 krónikus ággyal rendelkezett.

A 2010-es évek második felében történt átszervezések után a kórház gyakorlatilag kiürült, a funkciók a két másik kórház összevonásával létrejött Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházba kerültek át. 2018-ban a megszűnt neurológiai épületben létrehozzák az új, hetvenöt személyes Szent Hedvig Otthont.

A jobb sorsa érdemes, korábban a város legmodernebbnek számító kórháza azóta is várja, hogy sorsa rendeződjön.https://minap.hu/cikk/miskolci-korhaztortenet-7-tarsladabol-elitkorhaz