Covid. Ez a harc lesz a végső

Vattay Gábor: A negyedik hullám lesz az utolsó

A fizikus azt is kiszámolta, mikor érheti el Magyarországot.

A negyedik hullám lehet az utolsó nagy köre a vírusnak, aztán a megbetegedési és a halálozási arányok nagyjából hasonlítani fognak az influenza-járványéhoz – ezt mondta Vattay Gábor, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen (ELTE) fizikusa a Népszavának. A ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője az első hullám karanténidőszakában döntött úgy, hogy kihasználja a vírus okozta bezártságot. A fizikus járványmodellezőnek állt, és a korlátozások valamint az emberek vírussal szembeni viselkedéséből kiszámolta, mikor ér véget a koronavírus-járvány.

A fizikus szerint a járvány folyamata néhány hónapos távon előre „megjósolható”. Vattay Gábor azt mondta, az Egyesült Királyságban, Portugáliában negyven nap eltéréssel elindult az újabb, a negyedik hullám. Magyarországon ennek még semmi jelét nem látni. Vattay Gábor a magyar kormány korlátozó intézkedései és az oltás összefüggésében kifejtette: a harmadik hullámot okozó variáns nagyjából el fog tűnni. Ami viszont marad, az a delta variáns. „Nálunk is legalább negyven napnak kell eltelnie, amíg kezdünk majd látni belőle valamit, de hogy mikor van ennek a pontos kezdete még nem tudni, valószínűleg ez valamikor a nyáron fog bekövetkezni” – mondta.

A szakember úgy véli, most még van két hónap előnyünk, ha ideér, itthon is eldördül a negyedik hullámot jelző startpisztoly, ugyanaz fog történni, mint ami Nagy-Britanniában Izraelben, Portugáliában zajlik. Elmondta, amint életbe lépnek a lazító szabályok és az emberek elindulnak nyaralni, az az eddigihez képest is föl fogja gyorsítani a vírus behozatalát. És az a kérdés, hogy akkor mit fogunk tenni. „Ezzel együtt azt gondolom, hogy nagyjából a negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak, aztán a megbetegedési és a halálozási arányok nagyjából hasonlítani fognak az influenza-járványéhoz” – fogalmazott Vattay Gábor.