A legnagyobb gondot az okozza, hogy az országban annak ellenére nagyon vontatottan halad a lakosság beoltása, hogy Oroszországban már tavaly augusztusban bejegyezték a világ első koronavírus elleni oltását, a Szputnyik V-t és decemberben már beindult a tömegesnek nevezett oltási program. Amely a mai napig nem vált valóban tömegessé: az oroszok egyrészt bizalmatlanok a hazai vakcinákkal szemben, másrészt Moszkva annyi oltóanyagot adott, illetve ajándékozott el a világ többi országának, hogy időről időre otthon hiány alakult ki.

A hatóságok a napokban ismerték be, hogy szeptember elejére nem lesznek képesek elérni a tervezett hatvan százalékos átoltottságot, az előrejelzést most 30-35 százalékra vitték le. Jelenleg mintegy 22 millió orosz kapott legalább egy oltást, ami 15 százalék körüli átoltottsági arányt jelent. Az oroszországi új járványhullám június közepén indult be, ám korábban is naponta ezrekben mérték az új fertőzöttek számát.

Oroszországban a járványhelyzet súlyosbodása ellenére sem vezettek be országos korlátozásokat, a pandémiát a leginkább érintett városokban próbálják megfogni. Moszkvában csak a beoltottak, illetve a fertőzésen átesettek léphetnek be az éttermekbe és a bárokba, s a városi hatóságok – a szakértők szerint törvényellenesen – az oltás felvételére kötelezték a közszolgáltatásokban dolgozó állampolgárokat. Ugyancsak elrendelték a távmunka arányának a növelését, a fővárosban az alkalmazottak legalább harmadát kell így alkalmazni. Szentpéterváron minden bizonnyal további problémák várhatóak: a labdarúgó Európa-bajnokság több meccsét a Néva-menti városban rendezték és a szurkolók nagy része nem hordott arcot eltakaró maszkot.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő a hétvégén elismerte, hogy súlyos a helyzet, ám azt is elmondta, a kormány nem kíván kijárási korlátozásokat elrendelni és egyelőre nem is fontolgatnak komolyan intézkedéseket. Pedig a külföld már megijedt: Németország már csak a német állampolgárokat és a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldieket engedi be Oroszországból.https://hvg.hu/vilag/20210705_covid_oroszorszag_szputnyik#utm_source=hvg.hu&utm_medium=browser_push&utm_campaign=hvgpush