Elkerüli a túraútvonal a NER-kastélyt, tilos lesz névtelenül adományozni a civil szervezeteknek

Népszava: Titkosították a sztrádakoncesszió háttérszámait

A magyar kormány koncessziós eljárásban 35 évre átadná a hazai sztrádahálózat üzemeltetését és a még hiányzó szakaszok építésének finanszírozási terhét a kormányzati szektoron kívül levő piaci szereplő(k)nek. A Transparency International (TI) adatigényléssel fordult az NKI-hoz, kérve a hivatalt, mutassák be azokat a számításokat, amelyek alapján indokolható, hogy ilyen hosszú időre írnák ki a koncessziós szerződést, illetve, hogy ez az időtáv megfelel-e az uniós irányelveknek. A hivatal elutasította a TI adatigénylését arra hivatkozva, hogy az döntés-előkészítő anyag, s emiatt szerintük 10 évig nem nyilvános.

Magyar Narancs: Módosították a Kéktúra útvonalát, így az elkerüli a NER-hez köthető ingatlant

„Az optimálisabb túrázás érdekében módosítottuk az Országos Kéktúra útvonalát a Vaskap-árok északi vége és Balatonhenye központja között” – számolt be a Kéktúra.hu. Erre reagálva írta a Facebookon Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy a módosítással egy NER-hez kötődő „kastélyt” kerülnek ki. A hatalmas balatonhenyei birtok építéséről lapunk írt korábban.

Telex.hu: Gyurcsány Show: egész Európa legdrágább politikai YouTube-kampányát futtatja a Fidesz másfél hónapja

Május 15-én, Karácsony Gergely miniszterelnökjelölt-jelölti bejelentése napján indította be a Fidesz a közösségi médiában a Gyurcsány Show, illetve a Karácsony = 99% Gyurcsány című reklámkampányát. A lap megnézte a Google hivatalos átláthatósági jelentésében a költségeket. A rendszer 2019 márciusa óta él, az azóta eltelt bő két évben 2601 magyar nyelvű politikai hirdetést regisztrált, ami összesen 114 millió forintba került. Ennek több mint a fele, 65 millió forint csak a Fidesz másfél hónapja indított kampányára ment el – derült ki az adatoktból.

444.hu: Megtiltotta a kormány a névtelen adományozást

Egy friss kormányrendelet értelmében megszűnik a névtelen adományozás lehetősége Magyarországon a civil szervezetek részére. Az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak. Az adatokat a kormánynak kell elküldeni, minden évben.

Mérce.hu: Az ügyészség szerint Paróczai Anikó bűncselekményt követett el, amikor nyilvánosságra hozta Kránitz Krisztián vagyonát

A budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészség a napokban határozatot hozott Paróczai Anikó ügyében, akit Kránitz Krisztián, volt kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő jelentett fel tavaly nyáron becsületsértés és személyes adattal való visszaélés miatt. Paróczai ugyanis Facebookon számolt be Kránitz 60 millió forintra becsült spanyolországi  villájáról, amit szerinte Kránitz „kifelejtett” a vagyonbevallásából. A döntés értelmében Paróczai bűncselekményt követett el, de amennyiben a feltételes felfüggesztés időtartama alatt – azaz egy éven keresztül – a momentumos politikus az „előírt magatartást tanúsítja”, akkor az elkövetett cselekményért nem büntethető. Paróczai és ügyvédje a határozat ellen panasszal élnek.