A rendőrség nem tudta elkapni a selyemréti rongálókat

Egy fiatal, saját életét elkezdő pár kasszájából nagyító alatt kerül ki minden forint: amellett, hogy megismerkednek a függetlenség nyújtotta szabadsággal, az öngondoskodás felelőssége is a nyakukba szakad. A kiadások pedig nem opcionálisak. Az étkezés és ruházkodás mellett a lakhatás, a rezsi és az előre be nem kalkulált tételek is havonta megugrandó lécet jelentenek a pályakezdő, karrierjükben épp csak szárnyukat bontogató fiataloknak. Ebben a helyzetben, ha össze tudnak spórolni annyit, hogy még egy autót is fenn tudjanak tartani, az sokszor komoly teljesítménynek számít – még akkor is, ha egy idős járgányról van szó.

Ezek persze mind normális kihívásnak számítanak az életben. Az viszont már koránt sem nevezhető szokványosnak, vagy tolerálhatónak, ha komoly pénzeket kell arra költeniük, hogy valakik robosztus stressz labdának, esetleg furcsa alakú pinyátának néz egy autót.
Réka és András egyetemisták, jövőre végeznek a Bölcsészettudományi Karon. Jelenleg Selyemréten laknak, András innen jár minden nap Kazincbarcikára, mivel tanulmányai mellett dolgozik. Emiatt van szükségük autóra. Egy 21 éves Opel Astra classic F 1.4 gépjármű tulajdonosai: ezt használják nap, mint nap, ennek fizetik a parkoló bérletet, ezt tankolják, és ezt találták megrongálva szűk egy hónapja munkába indulás előtt. Aztán mégegyszer.

– Az első alkalommal a strand közelében lévő murvás parkolóban parkoltunk a villamos sín mellett. A második alkalommal a házunk előtt – meséli lapunknak Réka, aki elmondta, először június 4-én, reggel találták feltörve az autót: az anyósülés felőli és a két hátsó ablak betörve, letépve mindkét visszapillantó és a hátsó rendszámtábla, az ablaktörlők elhajlítva, valamint a jobb hátsó gumi leeresztve.
– Anyukám egyik barátja aznap a bontóból egy ugyanilyen autóból kiszedte a szükséges részeket, elpostázta, egy autószerelő ismerősünk pedig beszerelte azokat. Mindezt 1 hét alatt sikerült lezongorázni. Elég kellemetlen időszak volt, mert András hajnalban szokott elindul dolgozni Kazincbarcikára – a tanulmányai mellett –, és kimerítette a buszos utazás.

Remélték, hogy az autójavítás után elfelejthetik a kellemetlen történéseket, ám június 28-án megismétlődött a rongálás.
– Most “csak” az anyósülés felőli ablakot törték be, kinyitották a vezetőoldali ajtót, és nyitogatták a kesztyűtartót. Emellett a tanksapkát is feszegették valamivel, mert a kulcslyuknál be lett nyomva a lemez. Egyik alkalommal sem vittek el semmit az autóból, de érték igazából sem volt benne.
A rendőrséget mindkét alkalommal kihívták, de sajnos, mivel a területen nem voltak kamerák, ők sem tudtak azonnali eredményt felmutatni.
– Haragosunk nincsen, mindketten még tanulunk, dolgozunk, nem szoktunk beszólni senkinek. A szabadidőnkben is vagy itthon pihenünk, vagy a barátainkkal vagyunk. Nem keveredtünk senkivel szóváltásba és hangosak se vagyunk. Amennyiben az autó típusa ellen irányult az indulat, vagy valakinek a színe szúrta a szemét, abban az esetben annyira nem félek – elvileg reggelre egy hasonló régi autót is tönkre tettek pár sorral arrébb – de az eshetőség, hogy a személyünkkel van probléma, jobban megrémít.

Ok nélkül rongáltak

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon érdeklődtünk, vajon autó tolvajok állhatnak-e a dolog mögött, vagy egyedi esetről van szó. Azt a választ kaptuk, hogy Miskolcon jelenleg nincsen autólopási hullám, nagyon kevés ilyen eset történt az utóbbi időben, és az idősebb Opel Astrák sem kifejezett célpontja a tolvajoknak. Mivel egyik alkalommal sem vittek el semmit a gépjárműből, így gyanítható, hogy nem az autó, vagy az abban lévő alkatrészek, tárgyak eltulajdonítása volt a tettes célja.

minap.hu