Skip to content

Boldogkői Zsolt: Szinte biztos, hogy ősszel megint jön a járvány

Sem mi, sem a környező országok nem állnak annyira jól az oltások terén – mondta a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára az ATV-ben.

„Ősszel mindenképpen elő fog jönni a járvány, ha a nyarat megússzuk” – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Boldogkői Zsolt biológus professzor. A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára szerint jó, hogy lazítunk, de a védettségi igazolványokhoz kötött korlátozásokat nem szabad enyhíteni, inkább erősíteni kell azokat. Még akkor is, ha jelenleg nincs járványtani logikája.

A szakértő szerint a nyájimmunitást nézve sem mi, sem a környező országok nem állnak annyira jól az oltások terén, illetve a vírus most is közöttünk van.

A kínai oltóanyagról azt mondta: támogatja azokat, akik szeretnének egy harmadik dózist, de meg kell nézni, hogy tényleg igaz-e, amit a Sinopharmmal kapcsolatban tapasztalnak, hogy egyes embereknek nincs elégséges védettségük.

Boldogkői Zsolt felhívta rá a figyelmet, hogy nemcsak az számít, hányan vannak beoltva, hanem az is, hogy az emberek hány százaléka védett. A nyájimmunitási küszöb pedig függ attól, hogy milyen a terjedőképessége a vírusnak. Az indiai (újabb nevén delta) variánsnál – amely két és félszer fertőzőbb – magas a nyájimmunitási küszöb. Így szerinte mindenkit, aki oltható, be kell oltani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2021.07.01. 17:03

    Mit akar ez a biológus, mióta lett járványügyi szakember?
    Ezt is Soros fizeti?
    Nem lesz itt semmi ősszel, ne reménykedjenek csak a gyurcsányisták.

    2
    2
    • Névtelen
      2021.07.03. 16:40

      Te biztos okosabb vagy, de ő Tanszékvezető egyetemi tanár!! Az ilyen címet nem a céllövöldében adják két pálcás találatért.

    • Névtelen
      2021.07.03. 17:13

      „Korántsem annyira védett az ország a most terjedő delta-vírusvariánstól és egyéb mutánsoktól, mint azt a viszonylag jó, mintegy 55 százalékos átoltottsági adatok alapján állítja a kormány. Ezt jelzi, hogy a világ egyik legátoltottabb országának számító Izraelben is növekedésnek indult az új fertőzöttek száma múlt hét elején. A vakcinnációban ugyancsak élenjáró Nagy-Britanniában pedig a minap elhalasztották egy hónappal a június 21-re tervezett újranyitást, mert egyre több embert fertőz meg a delta-variáns.

      – Mindez azt jeli, hogy Izraelben és az Egyesült Királyságban elindult az újabb járványhullám – magyarázta a jelenséget Vattay Gábor egyetemi tanár, az ELTE TTK Fizikai Intézetének munkatársa a Növekedés.hu online gazdasági lap által szervezett Medicina konferencián. A járványmodellezéssel foglalkozó szakember elmondta: az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 15 naponként duplázódik.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük