A munkavállalók több mint tizedét foglalkoztatták illegálisan a munkáltatók 2015–2020 között Borsod-Abaúj-Zemplénben.

Az építőipari, a kereskedelmi, a vendéglátóipari és a vagyonvédelmi vállalkozások vezetnek a feketén foglalkoztatók listáján Borsod-Abaúj-Zemplénben. A foglalkoztatás „kifehérítése” érdekében az építőiparban már lépett a kormányzat: létrehozták az Üvegkapunak nevezett informatikai rendszert, amely a munkavállalók foglalkoztatását a korábbinál is szélesebb rátekintéssel teszi lehetővé.

Az érintettek is jelzik

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztálya által végzett munkaügyi ellen­őrzések arról tanúskodnak, hogy a munkavállalók 12,1 százalékát foglalkoztatták illegálisan 2015 és 2020 között Borsod-Abaúj-Zemplénben. Az ellenőrzött vállalkozásoknak pedig több mint 13 százalékát szankcionálta e miatt munkaügyi bírsággal a hatóság.

Ebben az időszakban a hivatalhoz érkezett lakossági bejelentések 27,5 százaléka utalt „fekete foglalkoztatásra”, míg 2020-ban összesen 249 bejelentés érkezett a hivatalhoz, közülük 65 volt ilyen. Tapasztalataik azt mutatják, hogy a nem szabályszerű foglalkoztatás főként az építőiparban, a kereskedelemben, a vendéglátásban, valamint a vagyonvédelem területén működő vállalkozásokra jellemző a leginkább.

Az ellenőrzések célterületei és kistérségei az elmúlt években nem változtak jelentősen – tudtuk meg a megyei munkaügyi hatóságtól. Fontosnak tartották azonban hangsúlyozni: a munkaügyi ellenőrzések nemcsak az illegális foglalkoztatás feltárására irányulnak, hanem további cél a munkavállalók törvényben garantált juttatásainak és jogainak, így a munkabér, a pihenőidő vagy az éves fizetett szabadság biztosításának a felülvizsgálata.

Öt év, közel ezer eljárás

A megyei munkaügyi hatóság az elmúlt öt évben közel ezer munkáltatóval szemben járt el illegális foglalkoztatás miatt és szabott ki velük szemben munkaügyi bírságot. Közlésük szerint: 2015-ben 113 munkáltatót sújtottak 11,98 millió forint bírsággal, 2016-ban 131 munkáltató 8,85 millió forint bírságot kapott. Munkaügyi szempontból a 2017-es év tűnik a legszabályosabbnak, akkor 101 feketén foglalkoztató munkáltatót találtak, rájuk 5,05 millió forint bírságot szabtak ki. A következő években azonban több mint duplájára ugrott a szabálytalan foglalkoztatók száma: 2018-ban 232, 2019-ben 240 vállalkozásnál tártak fel illegális foglalkoztatást, amelyért összességében közel 95 millió forint bírságot szabtak ki. A koronavírus-járvány kitörésének évében, 2020-ban 137-re esett vissza a megbírságolt munkaadók száma, amelyek összesen 25,47 millió forint bírságot fizettek be.https://boon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/szazbol-12-nincs-bejelentve-5588363/