Skip to content

A mai hőhullámok semmik azokhoz képest, amik később jöhetnek, ha még tovább melegszik a bolygó

Kutatók szerint 3 Celsius-fokos felmelegedés esetén háromszorosára fog nőni az időjárás okozta elhalálozás kockázata Európában.

Visszafordíthatatlan hatásai lehetnek az emberekre és az ökológiai rendszerekre, ha nem sikerül megvalósítani a párizsi klímaegyezmény célkitűzését, a felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fok alatt tartását – írják az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) kutatói jelentéstervezetükben, amelyet az AFP francia hírügynökség ismertetett.

Az élet a Földön drámai klímafordulatnak nézhet elébe, ami új fajok megjelenését és új ökoszisztémák kialakulását idézheti elő, az emberek azonban nem lesznek képesek megbirkózni egy ilyen globális felmelegedéssel”

– idézi a kutatókat az AFP.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy egy 2 Celsius-fokos felmelegedés az iparosodás kora előtti időszakhoz képest 420 millió embert tesz ki hőhullámok és mintegy 80 millió embert az éhezés kockázatának 2050-re. A szélsőségesen magas páratartalom és hőmérséklet az emberi szervezetre is veszélyes lehet.

A jelentés kiemeli a 100 százalékos páratartalmú levegő hőmérsékletét jelentő, úgynevezett nedves hőmérsékletet (TW), amely ha tartósan 35 Celsius-fok fölött marad, ellehetetleníti az emberi szervezet működését. E tekintetben a legveszélyeztetettebb térségek Ázsia déli és délkeleti részei, a Perzsa(Arab)-öböl, a Mexikói-öböl és Afrika egyes részei. A vizsgálatok szerint 1979 óta több mint kétszeresére nőtt a hőhullámok gyakorisága világszerte, a jelentésben pedig hangsúlyozzák, hogy ha az átlaghőmérséklet tovább nő, a nedves hőmérséklet rendszeresen emelkedhet 35 Celsius-fok fölé a bolygó több pontján. Európa lakossága is meg fogja érezni a felmelegedés hatásait, a kontinensen jóval többször fognak előfordulni a szélsőséges időjárás okozta áradások az évszázad végéig. (Az iparosodás előtti időszakhoz képest mostanra 1,1 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet a Földön.)https://hvg.hu/tudomany/20210625_klimavaltozas_hohullam_parizsi_klimaegyezmeny               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.5 Comments

 1. Névtelen
  2021.06.25. - 20:29

  Amerika kerozin felhasználása érdekelne

  • Névtelen
   2021.06.25. - 21:45

   Engem meg a miskolci dízelparasztok károsanyag-termelése.

 2. Névtelen
  2021.06.26. - 07:12

  Mit tesz a miskolci városvezetés azért, hogy helyben ne rontsuk tovább a helyzetet?

  • Névtelen
   2021.06.26. - 08:30

   a kormányváltással helyre jön a klíma 😂🤣😁😂🤣

   a bökkenő csak az, hogy nincs az egész világ Orbán ellen

   “Mellette áll:

   -az usa fele, akik trump szavazók

   -az eu kb. negyede tuti szereti orbánt, csak legfeljebb sokan még bátortalanok

   -brazilia is kb teljesen

   -oroszok kb teljesen

   -kínának tök mindegy, csak üzlet legyen, úgyhogy ők is

   -anglia is kb, nem véletlen léptek ki az eu-ból…

   -india is kb mint kína

   -kihagytam valakit?

   nagyon úgy tűnik hogy épphogy többen szeretik orbánt mint ellene vannak…”

 3. Névtelen
  2021.06.26. - 08:21

  Neves környezetvédő külföldi multik felhasználásával bezáratta az összes gyárát és üzemét. Nincs alapanyag, nincs késztermék forgalom. Nincs zaj, nincs szállópor. A város 80%-ban ,más iparvidékek import szennyezőinek behozatalára szorul. A szegények számára rövidesen bevezeti az ingyenes amerikai palagázt. A hajléktalanok CNG meghajtású lakókocsikat kapnak. Ezzel szorgalmasan gyűjtik majd a zöldnyesedéket,
  rongyokat, PET palackokat, alpolgármesteri felügyelet mellett. A lokálpatrióta polgármester utasításra azonnal leáll tengeri hajózás gázolaj felhasználása. Nincs több a kommunista Kínában gyártott konténerek 100 ezreiben pakolt gagyi áru. Ideiglenesen az EU-ból távolról érkező dioxinos élelmiszer mentességet kap. Határnap a szocializmus alapjainak lerakása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.