Skip to content

Ursula von der Leyen: Megvizsgáljuk, sérti-e az uniós jogot a melegellenes törvény

Ursula von der Leyen: Megvizsgáljuk, sérti-e az uniós jogot a melegellenes törvény

Az Európai Bizottság elnökét aggasztja a jogszabály, azt írta, hogy nem lenne szabad senkit sem szexuális irányultsága alapján megkülönböztetni.

Így mossa össze a kormány a pedofíliát a homoszexualitással
Dagad a botrány az LMBTQ-embereket támadó módosító törvényjavaslat miatt: a pedofíliaellenes jogszabály-tervezet módosítója összemossa a nemi identitást a pedofíliával. Az egyik pontja korlátozná a nemváltoztatás vagy homoszexualitás megjelenítését és népszerúsítését, továbbá tilos lenne ilyen reklámokat elérhetővé tenni a 18 év alattiaknak.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Nagyon aggaszt az új magyarországi törvény. Felmérjük, hogy sérti-e a vonatkozó uniós jogszabályokat – írta szerda este a Twitteren Ursula von der Leyen az Európai Bizottság (EB) elnöke.

Von der Leyen azt is hozzátette, hogy olyan Európában hisz, amely elfogadja a sokszínűséget, nem pedig olyanban, amely elrejti azt a gyermekek elől. Azt is leszögezte a tweetben, hogy nem lenne szabad senkit sem szexuális irányultsága alapján megkülönböztetni.

Az uniós jogszabályok értelmében az Európai Bizottság elvileg indíthatna kötelezettségszegési eljárást a magyar kormány ellen a szexuális kisebbségek megbélyegzése és hátrányos megkülönböztetés miatt.

Az ügy szóba került az EB napi sajtótájékoztatóján, ahol az EUrológus brüsszeli tudósítójának ismételt kérdéseire, amely azt firtatta, hogy mennyi idő kell még a Bizottságnak, hogy elemezze a törvényt, és cselekedjen a homoszexuálisok jogainak védelmében, a Bizottság vezetőszóvivő-helyettese, Dana Spinant azt mondta: „Nem rettenünk meg, ki fogjuk fejezni a véleményünket, de azt alapos elemzésre kell építeni, hogy mi is szerepel valójában a törvényben, és mi azzal a gond. Nem fogunk rögtön eredményt hirdetni, és felületes elemzést adni a törvényről, amit épp csak elfogadtak.”

Kedden fogadta el az országgyűlés a pedofilellenesnek nevezett, ám egyúttal melegellenes jogszabályt. A törvény egyik pontja szerint tilos 18 éven aluliak számára nemcsak a pornográf vagy a szexualitást öncélúan ábrázoló tartalom elérhetővé tétele, hanem az olyan tartalom is tiltólistára kerülne, amely „a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”.

Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella május 26-án nyújtották be a javaslatot, amely szerint sokkal szigorúbban büntethetők lesznek a pedofilok. A törvénycsomagba később olyan részleteket is beletettek, amelyek alkalmasak a pedofília és a homoszexualitás összemosására. A parlament kedden 157 igen, 1 nem mellett elfogadta a törvénycsomagot.

A törvény ellen tízezres tömeg tüntetett hétfőn este a Kossuth téren “propagandatörvény helyett elfogadást” követelve, majd szerdán a Sándor-palota előtt demonstráltak, ahol azt kérték a tiltakozók, hogy Áder János ne írja alá a jogszabályt.

Az elfogadott törvény komoly nemzetközi visszhangot váltott ki. Aggodalmát fejezte ki a törvény miatt az amerikai nagykövetség, és Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere is.

Az Európai Néppárt holland képviselője, Jeroen Lenaers rendkívüli ülést kezdeményezett az Európai Parlament állampolgári jogi, jogi és belügyi szakbizottságában.

A törvény nyilvánvalóan megsérti az uniós alapjogokat, diszkriminálja az LMBT-közösséget, korlátozza a szabad véleménynyilvánításhoz és oktatáshoz való jogokat – írta a kereszténydemokrata EP-képviselő a Twitteren.

Clément Beaune, Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára pedig azt mondta, hogy az Európai Tanács Általános Ügyek Tanácsa a jövő hét folyamán fog tárgyalni a kedden elfogadott magyar törvényről.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerdán arról beszélt Pozsonyban, hogy nem számít nagyobb ellenállásra, mert szerinte tagállami joghatóság, hogy milyen szabályok vannak érvényben a gyerekek védelmére és a pedofilokkal szemben.ttps://hvg.hu/itthon/20210616_ursula_von_der_leyen_melegellenes_torveny



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2021.06.16. 22:33

    Máris ment a feljelentés, mi?

    „A Het Lahatstee Nieuws pár napja nyilvánosságra hozott néhány képsort a repülőtér biztonsági kamerarendszerének 2018. február végi felvételeiből, amelyeken nyomon követhető, mi történt a Brüsszelből Pozsonyba induló 40 éves Jozef Chovaneccel a halála előtti órákban.

    A szlovák sajtó tudósított az esetről annak idején
    A szlovák köztévé értesüléseire hivatkozva a körkép.sk is hírül adta 2018. február 28-án, hogy Jozef Chovanec meghalt, miután „a belga rendőrség eltávolította a Ryanair egyik járatáról”. Az incidensről annyit tudni, hogy a férfi állítólag azért került összetűzésbe először a reptéri biztonságiakkal, majd a rendőrséggel, mert nem akarta megmutatni a repülőjegyét. Erőszakosan és „nem száz százalékos szellemi állapotban” átszáguldott a kordonon, és beszállt, úgyhogy a rendőrök hozták le a gépről.

    A videó sokkolta a belgákat
    A most közzé tett felvételeken az látszik, hogy a szó szoros értelmében lába sem érte a földet: a rúgkapáló férfit – többek kíséretében – négyen vitték az épület felé. A videó fennmaradó részében azt látni, hogy Chovanec egy szűk cellában járkál föl-alá, miközben időközönként iszonyú erővel a falba veri a fejét. Az arca, a pólója csupa vér. Majd rendőrök legyűrik, bizonyára azért, hogy leállítsák, de miután ez egy vágott videó, és a rendőrök egymás takarásában vannak, nem egyértelmű, hogy melyikük mit csinál, és mindez milyen hosszan zajlik. Végül az újraélesztés ismert mozdulatsora következik, akkor már kevesebben vannak a cellában, és egyikük félreérthetetlenül náci karlendítéssel tiszteleg, miközben valaki más Chovanec mellkasát nyomkodja. Végül kiviszik az élettelen testet.

    Az eddigi információk szerint szívinfarktust kapott. Kórházba vitték, nem sokkal később meghalt.

    Chovanec özvegye szerint, mintha „Csipkerózsika-álomból” ébredne Belgium
    Henrieta Chovancová nem egészen érti az elmúlt napokban támadt döbbenetet, hiszen ügyvédje már két és fél éve próbálja elérni, hogy kivizsgálják férje halálának körülményeit. És ami még rosszabb – teszi hozzá -, hogy nemcsak a hatóságok, hanem az egész ország most ocsúdik föl, mindenkit sokkolnak ezek a képek, amelyek ugyanígy rendelkezésre álltak már 2018 februárja óta.

    Ő és apósa is azt mondja, a végsőkig elmennek, hogy kiderüljön az igazság. Jozef Chovanec apja elkeseredésében úgy fogalmaz: „állatokkal nem bántak volna úgy azok a rendőrök, ahogyan a fiammal”.

  2. Névtelen
    2021.06.17. 17:40

    Orbán mindenből az olvas ki, amit akar, söt másnap az ellenkezőjét is! Úgyis, mint diplomás kommunista, a kollégiumi társaival egyetemben, meg a Cöf vezetőivel. Freudi elszólás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük