Covid? Kistokaj, Mályi, Sajószöged, Arnód és Emőd nagyon belehúzott!

A tágabban vett miskolci vonzáskörzet jelentősebb ingatlankínálatot felvonultató képviselői közül Kistokaj, Mályi, Sajószöged, Arnód és Emőd 1-3 százalékos népességbővülést ért el egy év leforgása alatt. A szóban forgó településeken az eladásra kínált használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára pedig 33-65 százalékkal 155-353 ezer forintra nőtt tavaly január óta.

A nagyobb városok zsugorodásával párhuzamosan a vonzáskörzetükben lévő települések növekedést értek el, ez lényegében az egész országra jellemző – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a hivatalos adatok alapján megvizsgálta, melyik településen mennyivel nőtt a lakosok száma az egy évvel korábbihoz képest és ennek fényében hogyan alakultak az eladásra kínált használt lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – átlagos négyzetméterárai.

Lakosok, városok és települések

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: az országos adatok szerint a legnagyobb népességnövekedést elérő települések között fölényben vannak a fővároshoz közeli, vagyis a budapesti agglomerációba tartozó települések. Fontos azonban, hogy a bővülés az odaköltözések mellett a természetes növekedést, vagyis a születések és halálozások különbségét, valamint az egyéb okokból történő lakcímbejelentéseket is magában foglalja.”

Budapesten és a megyeszékhelyeken is csökkent a népesség 2020 és 2021 januárja között, mégpedig 0,4-1,9 százalékkal. Miskolcon a népesség 1,3 százalékkal alig több mint 150 ezer főre csökkent. Közben pedig a megyeszékhelyek, így Miskolc környékén több település népessége gyarapodott.

A tágabban vett miskolci agglomerációhoz tartozó – komolyabb ingatlankínálattal rendelkező – települések közül Kistokaj lakossága egy év alatt 3 százalékkal nőtt, így meghaladta a 2300 főt 2021 elején. Az eladásra kínált használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára pedig idén májusban 353 ezer forintot tett ki, ami 42 százalékos emelkedésnek felel meg.

A miskolci agglomerációs települések közül népességgyarapodást ért el többek között Mályi, Sajószöged, Arnót, Bükkaranyos, Emőd ezeken a településeken az átlagos négyzetméterár 33-65 százalékkal 155-321 ezer forintra nőtt.

Mi vár a piacra?

Balogh László elmondta azt is, hogy a karanténhatás is hozzájárult a fővároshoz és a megyeszékhelyekhez közeli települések népszerűségének növekedéséhez: a járvány miatt elrendelt korlátozások hatására egyre többen kezdtek érdeklődni a kerttel rendelkező lakóingatlanok iránt. Emellett a korábban megkezdett családiház-építkezések befejezése is szerepet játszott a nagyvárosok vonzáskörzeteiben látható növekedésben.