Skip to content

Ez az agytréningező app segíthet, hogy egészségesebben étkezzen

Ez az agytréningező app segíthet, hogy egészségesebben étkezzen

Brit kutatók olyan alkalmazást fejlesztettek, amelyik segíthet úrrá lenni a helytelen étkezési szokásokon, sőt még a fogyásban is szerepet játszhat.

Egy alkalmazáson keresztül, az agy tréningezésével érnék el az Exeteri Egytem kutatói, hogy javuljanak a felhasználók étkezési szokásai. Az Androidra és iOS-re egyaránt elkészült FoodT (Food Trainer) alkalmazás élelmiszereket mutat, amelyeknél zöld kör veszi körül az ajánlott, azaz egészséges ételeket, piros pedig az egészségteleneket. A zöld körös ételeket meg lehet érinteni, a piros körösöket nem, és ezzel mintegy rögzül az agyban, hogy mit ajánlott enni. A felhasználók maguk is választhatnak élelmiszer-kategóriákat (amelyekkel kapcsolatban kételyeik vannak), sőt kár az alkohol tartalmú italokra is összpontosíthatnak, vagy kombinálhatják az alkoholt különböző ételekkel.

© Google Play Store

A kutatók vizsgálatot folytattak az alkalmazással. Kísérleteikbe 1200 résztvevőt vontak be, akik meghatározott ideig használták az alkalmazást. Kiderült, hogy egy nyolcpontos skálát véve alapul, átlagosan egy ponttal csökkent a felhasználók egészségtelen élelmiszer fogyasztása, amennyiben egy hónapon keresztül naponta használták az appot. Az alkalmazást gyakrabban használók még nagyobb változást tapasztaltak étkezési szokásaikban. A kísérlet résztvevőinél átlagosan fél kiló fogyást is elkönyvelhettek a hónap során.

„Összességében az eredmények valóban biztatóak. Az alkalmazás ingyenes, és csak körülbelül négy percet vesz igénybe naponta. Úgy tűnik, hogy a pozitív hatások erősebbek voltak azoknál, akik túlsúlyosak voltak” – nyilatkozta Natalia Lawrence professzor, az Exeteri Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy ezen nem lepődtek meg, ugyanis az alkalmazás olyan mechanizmusokat céloz meg, amelyek túlsúlyossá teszik az embereket, például az erős késztetést a csábító, ám hizlaló és egészségtelen ételek fogyasztására.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük