Skip to content

Több a szívizomgyulladás a vártnál a fiatal férfiak körében az mRNS-oltások után

Az oltások biztonságosságát megfigyelő két amerikai rendszer előzetes adatai azt jelzik, hogy a vártnál magasabb a szívizomgyulladásos esetek száma a fiatal férfiak körében az mRNS-oltások második adagjának beadása után – jelentette be csütörtökön az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

A myocarditis vagy pericarditis esetekről a bejelentések több mint fele az után érkezett az oltások mellékhatásait jelentő rendszerhez, hogy a betegek vagy Pfizer/BioNTech vagy Moderna oltást kaptak a 12-24 éves korosztályban – közölte a CDC, hozzátéve, hogy ezek a korcsoportok a beadott oltások kevesebb mint 9 százalékát kapták.

„Nyilvánvalóan van itt egy egyensúlytalanság” – írta Tom Shimabukuro, a CDC Oltásbiztonsági Irodájának igazgatóhelyettese abban a jelentésben, amelyet az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) csütörtökön ülésező tanácsadótestületének küldtek.

Shimabukuro közölte, hogy az oltásbiztonságossági adatbázis – egy másik megfigyelő rendszer – a szívizomgyulladás megnövekedett előfordulását mutatta a 16-39 évesek körében a második adag oltás után szemben az első oltás felvétele után megfigyelt aránnyal. A kevés adat azt mutatja, hogy a betegek többsége – nagyjából 81 százalék – teljesen felépült a tüneteiből.

A Pfizer és a Moderna egyelőre nem kommentálta a jelentést.

Az izraeli egészségügyi tárca a közelmúltban közölte, hogy összefüggést talált az oltás és kicsiny számú myocarditis eset között főként fiatal férfiak körében, akiket a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával oltottak be.

A CDC közölte, hogy tanácsadó testülete az oltási gyakorlatról jövő héten fogja értékelni a bizonyítékokat és megállapítani a szívizomgyulladás kockázatát a Covid-19 elleni mRNS-oltások után.

A szívizomgyulladás (myocarditis) kialakulását vírusfertőzés, baktériumok, toxinok okozhatják, tünetei a szúró mellkasi fájdalom, légzési nehézség, szívritmuszavar. Mivel a szív nem megfelelően működik, akár maradandó szívkárosodásokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. Névtelen
    2021.06.11. 13:02

    Ennyi sok kockázat után felmerül a kérdés jogosan. Rendesen kikísérletezett hatásos oltóanyagokat adnak? vagy csak kísérleti vakcinák, hogy ilyen sok mellékhatást okoz akár maradandót is. Hónapok múlva meg majd kiderülnek a maradandó károsodások amit a mellékhatás okoz? Vannak tehát problémák az oltásokkal. Nem is csodálkozok, hogy ezen tények napvilágra kerülése után majd még kevesebben akarnak oltakozni. A szervezet természetes védekezőképességénél nincs jobb vagyis az öngyógyítás legjobb. Nem is csodálkozok, hogy sokan ódzkodnak az oltástól félnek, hogy idegen anyag kerül a szervezetbe meg is értem az embereket. Nem tudhatjuk mit fecskendeznek belénk. Második oltás okoz mellékhatásokat pár embernél ami súlyos lehet. Nem mindenkinél de csak ha pár embernél okoz mellékhatást már az is sok egy ember is sok ha oltás mellékhatást okoz. Meg mellékhatások mellet ki tudja 3 hónap múlva a már beoltottaknál is mi jelentkezik majd? Sok kérdés ! Furcsa is, hogy 1 év alatt egy hatásos oltóanyagot ki tudtak kísérletezni. Sokaknak úgy tűnhet jogosan, hogy mintha ezek csak „kísérleti vakcinák” lennének. Sokan mondják már a politika is beavatkozik meg hírességekkel hirdetik, hogy csak az oltás ad biztonságot semmi más. Tevődik fel a kérdés. Mellékhatások árán is? Megelőzésről miért nem beszélnek? Nem hiába nem merik felvenni a második és harmadik oltást az emberek. De mégis erőltetik vegyük fel másodikat, harmadikat. Mi itt a végső és valódi cél? El lehet gondolódni.

  2. Névtelen
    2021.06.11. 13:18

    Arra leszünk nagyon de nagyon sokan kíváncsiak, hogy úgy nyár végére Augusztus vége és Ősz elejére szeptember környékén majd mik derülnek ki a többi oltásról??? Nem is csodálkozom, hogy 4 millió embertől több nem merte beoltatni magát. Mindenki jogosan valamit érez. Ez a nagy rábeszélés is furcsa. Az embernek a belső hangja, belső önismerete a lelke mintha súgna valamit, hogy „csak óvatosan, megfontoltan körültekintően”. Mert amit erőltetnek az mindig gyanús mert furcsa. Csak az oltás véd. Megelőzésről vajon miért nem beszélnek? Érdemes ezen is elgondolkodni. A szervezet saját védekezőképessége, immunrendszere amit a test felépített az a leghatásosabb a szervezet öngyógyító mechanizmusa. Nem hiába félnek az oltástól is mert az egy külső beavatkozás, kívülről. Egyre többen beszélik, hogy azért csak óvatosan. „Nem zörög a haraszt ha a szél nem fújja”. Ok és okozat. Ok – okozati összefüggések és azok együtthatói. Sokan mondják ezt az emberek. Haszon és érdek??? Betegségipar – Gyógyszerlobbi. Mi lehet a végső cél????

  3. Névtelen
    2021.06.11. 13:24

    81 % felépült ? És a maradék 19 %??? Velük mi lett??? Maradandó mellékhatás??? Csak joggal és okkal kérdések sora ! A jogos félelem és aggodalom miatt ! Ha kevés embernek van mellékhatása oltástól az a kevés is jelentős egy ember is sok lenne ha 1 embernek mellékhatása lenne oltástól. ! ! ! Adódik az emberekben a kérdés ezek után, hogy hatásos vakcina – vagy kísérleti vakcina ha mellékhatásokat okoznak ??? Jogos kérdés ! Jogos felvetés ! OKKAL !

  4. Névtelen
    2021.06.11. 20:20

    Nyugi van! Készül a havi három

    „Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) bemutatott tanulmányukban a szakértők beszámolnak arról, hogyan végezték számításaikat és munkájuk hogyan segítheti annak megértését, mit történik az emberi szervezetben a vírusfertőzés hatására – írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

    Egyetlen SARS-CoV-2 vírus súlya nagyjából egy femtogramm, vagyis a gramm ezerbilliomod része. A szakértők rézuszmajmokkal végzett vizsgálatok adatait vették alapul, melyek azt mérték, hogy egy fertőzés során különböző testrészeknek mekkora a vírustelítettsége. Ezeket az adatokat különböző faktorokkal felszorozták, hogy az emberi mértéknek megfelelően konvertálják a vírustelítettséget, hiszen az embereknek jóval nagyobbak a szerveik.

    A kalkulációk szerint egy koronavírussal fertőzött ember szervezetében nagyjából 1-10 mikrogramm vírus van. A járvány bármely adott pillanatában 1-10 millió között volt a fertőzöttek száma. Ez alapján egyszerű számításokkal megállapították, hogy a világon az összes vírus teljes súlya 0,1-10 kilogramm között mozog.

    A számok ismerete segíthet annak feltárásában, hogy adott fertőzés során hogyan formálódik a vírus. Ennek alapján és hasonló vírusokkal végzett korábbi kutatások segítségével kikalkulálták a valószínűsíthető mutációk számát, melyeket egy vírus egy fertőzés során létrehoz.

    A kalkulációk szerint egy egyetlen fertőzés alatt a SARS-CoV-2 vírus genomjában nagyjából 0,1 mutáció történik. És mivel az egyes fertőzések között 4-5 nap telik el, elméletileg havonta három mutáció jöhet létre. Ez az eredmény megfelel a más kutatók által tapasztaltakhoz.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük