Miskolcon és a megyében több ezer főt foglalkoztatnak, tízmilliárdokat ruháznak be és jelentős termelési értékkel, valamint kivitellel járulnak hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez – a kínai érdekeltségű vállalatok megérdemlik a figyelmet, vallja a miskolci Konfuciusz Intézet igazgatója.

A megye exportjának körülbelül a 90 százalékát a gépgyártás, az informatikai eszközök előállítása és a vegyipar adja. Az utóbbi időszakban a kínai befektetők a helyi gazdaság pont ezen szegmenseiben jelentkeztek – magyarázza Dr. Kuttor Dániel egyetemi docens. Az elmúlt évtizedben Miskolcon és vonzáskörzetében több, különféle vállalatban keletkezett kínai érdekeltség, mint például a jentaji-kazincbarcikai vegyipari cégcsoportban, a Wanhua-BorsodChemben, a SEG Automotive-ben, a Joyson Safety Systems-ben, vagy éppen a Ten Paoban – sorolja az intézetigazgató.

– Valamennyien a megye értékes ipari szereplői és termelői, akik ráadásul rendszeresen fejlesztenek, invesztálnak. Ezenkívül térségünk főbb foglalkoztatói is, ahol több ezer alkalmazott dolgozik. Ezeknek a beruházóknak hatékonysága, sikere a városnak, a régiónak, sőt az egész országnak is az érdeke – hangsúlyozza Kuttor Dániel.

Emellett az oktatást is támogatják. Ismert: amikor a Wanhua megjelent megyénkben kinyilvánította, hogy szoros kapcsolatra törekszik az egyetemmel (építve a BorsodChem évtizedes gyakorlatára, hagyományaira) – így jött létre a Konfuciusz Intézet, aminek az egyediségét az adja, hogy mind a létrehozását, mind a fenntartását két partner segíti: a Miskolci Egyetem és a Pekingi Vegyipari Egyetem oktatási és kulturális partnerségét a Wanhua-BorsodChem egészíti ki. A jövőben a felek további, közös képzések indítását tervezik a vegyipari, gépészeti, informatikai, de közgazdasági vagy akár bölcsészettudományi tudományterületeken. – Olyan szakembereket tudunk képezni, akik megfelelő szaktudással rendelkeznek, és ismerik a kulturális hátteret, a nyelvet is. Ezek szükségesek a jövő sikeres gazdasági együttműködéseihez.

Hogy ezt a gyümölcsöző kapcsolatot és a kínai vállalatok szerepét a magyar gazdaságban bemutassák, digitális szakmai fórumot tartanak június 17-én, délután 3 órától.

– Tudományos, szakmai igényességgel szeretnénk bemutatni a kínai szerepvállalást Magyarországon, és szűkebb környezetünkben. Ebben hiteles hazai partnerekre támaszkodhatunk, hiszen a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Konfuciusz Intézete mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem neves oktatói, valamint neves kutatók (Magyar Regionális Tudományi Társaság, KRTK Világgazdasági Intézet képviseletében) vesznek részt a fórumon.

A virtuális kerekasztal-beszélgetésre bárki regisztrálhat június 16-áig, az intézeti emailcímen (china1@uni-miskolc.hu). További részleteket az egyetem és az intézet honlapján (https://www.uni-miskolc.hu/ , https://konfuciusz.uni-miskolc.hu/ ) és telefonszámán (06-46-565-145) is kaphatunk.