Kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni

Eddigi tapasztalataink alapján az egészségügy újabb átalakítása nem az előnyére fogja megváltoztatni a rendszert.

Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma május közepén még tagadta, hogy kórházak bezárására készülnének, az RTL Klub most megszerzett egy munkaanyagot, ami szerint az országos aktív ágyszám 2472-vel csökkenne.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság anyaga azzal számol, hogy az aktív ellátás 6 telephelyen szűnik meg, vagyis ezeken a helyeken csak krónikus ellátás maradna. További egy telephelyen a krónikus ellátás is megszűnik, és átkerül a szociális szférához. Valamint a „műtétes szakmák” 13 kisebb kórházban szűnnek meg vagy alakulnak át. A városi kórházak főleg járóbeteg-ellátást, egynapos sebészetet és krónikus ellátást végeznének, a nagyobb műtéteket a megyei kórházak kapnák meg.

A javaslat szerint „egy műtétes szakma 0-24 órás működése olyan nagyságú humánerőforrást igényel, amelyet gazdaságosan nem lehet biztosítani annyi helyen, ahány helyen ez a jelenlegi ellátórendszerben történik. (Szakorvos, műtősnő, műtőssegéd, aneszteziológus orvos és aneszteziológus asszisztens, radiológus kell minden egyes műszakba, ahol az intézmény műtétes szakmákkal rendelkezik)”.

A dokumentumból az is kiderül, hogy az orvoshiány miatt még a kormány családpolitikai irányvonalának szembesülnie kell a valósággal: „Magyarország Kormányának családtámogatási, családközpontú szemlélete okán megfogalmazódott az az elvárás, hogy a jelenleg rendelkezésre álló szülészeti kapacitások ne koncentrálódjanak a megyei intézményekbe, hanem városi kórházakban is maradjon mega jelenlegi struktúra.

Azonban problémát jelent a szülészet-nőgyógyászati ellátás szétaprózottsága, mivel a szülész-nőgyógyász szakorvosok száma nem igazodik a jelenlegi struktúrához, azaz hiáynszakmai jellemzőket mutat. Ezért észszerű ügyeleti centralizációra is szükség van abban az esetben,

ha a kisvárosi kórházakban lévő szülészeti osztályok megmaradnak a jelenlegi formájukban, ebben az esetben ezen intézményekben kizárólag nappal végezhető szülészeti tevékenység, ügyeleti időben a nagyobb, megyei intézményekben szükséges a feladatot ellátni”.
A munkaanyag megjegyzi, hogy a helyi politika számára a legnagyobb érzelmi feszültséget „a gyermek születési helyéhez való ragaszkodás jelenti”. Ezt azzal oldanák meg, hogy az anyakönyvezésnél az anya lakcímét írnák be a születési helyhez.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az RTL Híradónak azt írta, hogy ez egy munkaanyag, a benne szereplő adatokról még nem született döntést. Alapelvük, hogy intézményt nem szüntetnek meg, de fontosnak tartják a betegellátás minőségét. Szerintük Magyarországon a szükségesnél több aktív ágy van, viszont az elöregedő társadalom miatt egyre több krónikus ágyra van szükség, és erre a problémára megoldást kell találni. (444.hu)

 

Hozzászólások