Az Avastető és az északi oldal fejlesztésével kapcsolatos stratégiai kérdésekről tartott vitaindító előadást Szunyogh László, Miskolc főépítésze hétfőn az „aMűvész Klubkávézóban”.

Egyesületek, vállalkozók, civil szervezetek képviselői vesznek részt rendszeresen az egy évvel ezelőtt indított kerekasztal-beszélgetéseken, melyeknek a történelmi Avas a témája. Bőven van mit megvitatni, hiszen – ahogy a főépítész ezúttal is fogalmazott – egy rendkívül komplex kérdésről van szó, aminek vannak építészeti, gazdasági, turisztikai és társadalmi vetületei is.

– Együtt, egységében kell látnunk az avasi fejlesztéseket, ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy önmagában az önkormányzat, vagy egy társadalmi csoport nem fog tudni mindent megoldani. Közösen, összefogva kell gondolkodni. Csak hogy egy példát említsek: hiába telnek meg a pincék finom borokkal, ha nem tudunk turistákat ide vonzani – mondta Szunyogh László.

Éppen ezt a közösen gondolkozást erősítik a rendszeresen megtartott beszélgetések, amit most „kihoztak” a városháza falai közül, ezzel is érzékeltetve: a döntésekbe a civileket is bevonják.

– A város vezetésével együtt jómagam is nagyon fontosnak tartom, hogy bizonyos témákat megvitassunk a város polgáraival. Kíváncsiak vagyunk arra, mit gondolnak a koncepcióról; mondják el, mi a jó, de a rosszat se hallgassák el, hiszen ez még nem egy végleges stratégia az Avas fejlesztéséről – hangsúlyozta a főépítész, aki rámutatott: óriási potenciál van a területben, de átfogó és átgondolt döntéseket kell hozni, hogy a fejlesztésekre fordított források ne kidobott pénzek legyenek.

A beszélgetésen építészek, borászok, intézményvezetők, gazdasági szakemberek, egyesületi elnökök és az irodalmi élet szereplői is részt vettek.

A programot az önkormányzat és a Miskolciak az Avasért Alapítvány közös szervezésben rendezték meg.

A kerekasztal-beszélgetés IDE kattintva nézhető vissza. minap.hu infó