Patkányok, élősködők, életveszély. A Fidesz-közeli sajtónak le kellett szállnia a menetrend-ügyről, most új támadási felületet keresett. Ugye annyira átlátunk a szitán, hogy tudjuk, a tömegközlekedési és fűnyírási problémák hátterében a kormány által Miskolctól elvont milliárdok komoly szerepet játszanak?

Most pedig lehet támadni a városvezetést a durván megvágott költségek miatt. Pontosan ez volt és ez is lesz a cél, mindezt a járványügyi védekezések mögé bújva. A Boon.hu beszámolója már szinte egy új apokalipszist vizionál Miskolcon az esős időjárás miatt magasra növő fű miatt.

“Az idejében le nem nyírt miskolci fűtenger esetében sokkal többről van szó, mint esztétikai problémáról.

Hosszú-hosszú hetek óta fűtengerben fuldoklik Miskolc nagyon nagy része. A városvezetés és a feladattal – mármint a fűnyírással – megbízott Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. nem képes megbirkózni a lakott területen eluralkodott, egyre magasabbra növő fűvel és közte még magasabbra növő gazzal és gyomnövényekkel.

Valami olyasmi állapot alakult ki, mint a mondabeli Kőműves Kelemen esetében, aki nappal felrakta a falat, ami aztán éjszaka leomlott. A fűnyírásra május elején ráállított brigádok még az alapvető célt, a belváros magas fűtől való mentesítésével sem tudtak végezni a kitűzött május 11-re, a város ünnepnapjára.

Állítólag terv szerint végzik a fűnyírást a fontosabbtól a kevésbé fontos területek felé haladva. A gond az, hogy már az elsőként lenyírt helyeken is újra magasra nőtt a zöld, így újra kellett kezdeni mindent, ez viszont a terv levesébe köpött bele.

Veszélyben az egészség

Van, aki legyint és azt gondolja csupán esztétikai problémáról van szó, de koránt sincs így. A levágatlan fű mind az ember, mind a kisállatok egészségére nagyon komoly hatással van.

Elsőként az Árpád utcáról, a diósgyőri lakótelepről jelezték olvasóink, hogy gyomnövényekkel teli levágatlan fűben kártékony rágcsálók, például patkányok tenyésznek, nem kis riadalmat okozva a gyerekek körében, nem is beszélve az állatokról.

Olyan esetről is szól a fáma, amikor kis testű kutyát is megtámadott egy magát veszélyben érző patkány. Hasonló patkányveszélyről már az Avasi lakótelepről is kaptunk értesítést. Olvasóink a patkánynál nagyobb testű állatot is láttak már a fűtengerben lavírozva.

Avasi olvasónk arról is beszámolt, hogy múlt vasárnap lementek játszani a gyerekekkel az épületük közelébe. Nem volt más, a lenyíratlan füvet választották. Amikor este felmentek, mindhárom gyermekből kullancsot szedtek ki. Ez az élősködő bizony nagyon szereti az ilyen elhanyagolt területeket. A kullancskérdés mostanság azért is áll a figyelem középpontjában, mert megjelent itthon az úgynevezett Hyalomma kullancs, aminek csípése a hagyományosénál veszélyesebb, mert a krími–kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Ez a kullancsfajta a többi fajtársával ellentétben jól lát, gyors, ügyesen mozog, így könnyebben meg is kapaszkodik, és fertőz.

Nincsenek biztonságban házi kedvenceink sem, és nem csak a kullancs miatt. Szerte a városban, a magasra nőtt és le nem vágott fűben vígan nő és érik az úgynevezett toklász. A növény kalászhoz hasonlító termése megérve belekapaszkodik a kutyák, macskák testébe, benyomakodik a bőr alá és a mozgás hatására egyre beljebb furakodik hatalmas kínt okozva, és akár életveszélyt is jelentve.”