„Borzalmasan nézett volna ki”, ha az EU egy hónappal Joe Biden amerikai elnök brüsszeli látogatása előtt megemelte volna a Harley Davidson motorokra és más amerikai termékekre kivetett vámokat – vélte Bernd Lange, az Európai Parlament kereskedelmi bizottságának vezetője, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak a csúcstalálkozón „érezhető kötelezettségvállalással” kell viszonoznia az uniós gesztust.

Az Egyesült Államok továbbra is fenntartja az acél- és alumíniumimportot sújtó amerikai pótvámokat, ami Kínát, Indiát, Norvégiát, Oroszországot, Svájcot és Törökországot is hátrányosan érinti.

A Kereskedelmi Világszervezet, amely Kína, az Európai Unió, India, Norvégia, Oroszország, Svájc és Törökország panaszát vizsgálja, februárban elhalasztotta a döntést az amerikai acél- és alumíniumimportot sújtó pótvámokról. A késlekedést a koronavírus-járvánnyal magyarázta, és legkorábbi esetben is az év második felére ígérte a döntést.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok kereskedelmi vitájukban már tettek egymásnak gesztust azzal, hogy márciusban négy hónapra felfüggesztették az – európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártóknak nyújtott, a WTO által tiltottnak minősített állami támogatások miatt – egymás exportjára kivetett büntetővámokat. A felfüggesztésnek az a célja, hogy a vámok eltörlésének érdekében a szükséges belső eljárások mindkét oldalon befejeződhessenek.https://adozona.hu/jovedeki_ado_vam_deviza_termekdij/Buntetovamok_tuzszunet_az_EU_es_az_USA_kozo_6PSNI7