Egy palesztin raket 1000 dollár , az ellene indított zsidó rakéta 160000 dolcsi
Israelis take cover under a bridge at the entrance of the central city of Tel Aviv, on May 11, 2021, after rockets were launched towards Israel from the Gaza Strip controlled by the Palestinian Hamas movement. (Photo by Gil COHEN-MAGEN / AFP)

A Vaskupola alapeleme az üteg, amely egy radarból, egy harcálláspontból és három, egyenként 20 rakétát tartalmazó indítóegységből áll: ennek az ára 50 millió dollár, míg a Tamirok – ahogy arról már volt szó – körülbelül 80 000 dollárba kerülnek. Ezzel állnak szemben a Gázából kilőtt barkácsrakéták, melyek időnként 1000 dollárnál is kevesebbet kóstálnak (és ne felejtsük el azt sem, hogy minden egyes rakétát két Tamir fog el). A szakértők becslése szerint egyébként a Hamász és az Iszlám Dzsihád több tízezer rakétával is rendelkezhet, melyek sokszor csak némi robbanószerből és egy fémtokból állnak. Korábban a két terroristacsoport Iránból és más támogatóországokból fogadott szakértőket, akik segítettek ezeket az eszközöket összerakni, de mostanra már a munka javát palesztin szakértők végzik el. Ezek persze durva eszközök, sokszor semmilyen célkövető rendszer sincs rajtuk, de az olcsóságuk és a puszta számuk is hatásos lehet a Vaskupolával szemben. Nem beszélve arról, hogy egyre nő a hatótávolságuk is: a Qassam 3 rakéta hatótávolsága még 16 kilométer volt, de az újabb eszközök már Tel-Avivig is eljutnak, sőt az izraeli hivatalnokok elcsodálkoztak azon, hogy mostanra mennyi palesztin rakéta képes eljutni eddig a városig – nem véletlen próbálják növelni a Vaskupola hatósugarát is, sőt jelenleg a rendszer tengeri alkalmazása is tervbe van véve.

 

 

A Vaskupolát egészíti ki az Iron Beam (Vassugár), amely szintén a Rafael fejlesztése, és rövidtávú (7 km-nél kisebb hatótávolságú) eszközöket – rakétákat és lövedékeket – képes hatástalanítani nagyenergiájú lézersugárral. Az ilyen rövidtávú eszközök esetén a Vaskupola ugyanis nem hatásos. Az Iron Beam ezen kívül még legénység nélküli repülők – drónok – ellen is beválik. Nem kizárt, hogy Moshe Patel épp erre az eszközre és a drónokra gondolt, amikor a harcéteren még nem jelenlévő, de várhatóan nagyon hamar megjelenő technológiákról, valamint azok elhárításáról beszélt.

A Vaskupola árnyékában

Mint látható, dollármilliók állnak szemben olcsó és gagyi, de rengeteg rakétával, vagyis az első pillantásra az árháború nem Izraelnek kedvez. Ráadásul ennyi rakétából valamennyi mindenképpen célt fog érni. Ugyanakkor több szakértő is egyetért abban, hogy a Vaskupola rengeteg izraeli számára, különösen az ország déli részén bizonyos mértékig legalább lehetővé tett egy normálisabb életet, amit nem a rakétáktól rettegve kell tölteni. Sőt a rendszer támogatói szerint a Kupolának köszönhető az is, hogy nem kellett izraeli csapatokat beküldeni Gázába, mint az korábban a hasonló konfliktusok esetén történt. (Most egyébként Izrael közölte, hogy kész szárazföldi csapatokat küldeni a Gázai övezetbe.) És függetlenül attól, hogy a rendszer pontosan mennyire hatékony, az teljesen nyilvánvaló, hogy elég hatékony, amire a palesztin terrorszervezetek által indított rakéták becsapódásának igen alacsony száma, valamint az izraeli polgári áldozatok minimalizálása is utal. Ez pedig önmagában megér minden pénzt.

A rendszert azonban Izraelen belül is éri kritika, és egyesek szerint a kormány túlságosan is bízik a Vaskupolában, miközben elhanyagolja az egyéb védművek, például az óvóhelyek építését. Illetve megemlítendő az is, amit az izraeli politológus, Yoav Fromer nyilatkozott még 2014-ben: vagyis, hogy a Vaskupola képes ugyan elhárítani az ismétlődő rakétatámadásokat, de nem fogja megszüntetni azt a viszályt és elégedetlenséget, ami miatt ezekre a rakétatámadásokra egyáltalán sor kerül.https://raketa.hu/az-izraelt-orzo-vaskupola-es-a-hamasz-egyszeru-trukkje-amivel-rest-uthet-rajta