A legutolsó alkalommal, május 10-én egy használtan megvásárolt mentőautóban vittek 10 külföldit.

Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével gyanúsít megalapozottan két magyar állampolgárt, valamint két román és egy szlovák férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda. A hatóság nyomozása során az körvonalazódott, az öt férfi 2020 őszétől konspiráltan működő embercsempész-szervezetet működtetett, amelynek célja az volt, hogy a Szerbia irányából Magyarországra illegálisan bejuttatott, többségében szír állampolgároknak segítsenek Nyugat-Európába jutni.

A továbbszállítás megszervezéséig tanyákon pihentették őket. A tranzitokkal magyar állampolgárságú sofőröket bíztak meg, és a szállításhoz használt járművek beszerzéséről is gondoskodtak. Kezdetben ponyvás kisteherautókat vásároltak, majd a hatóságok figyelmének elterelése érdekében a járműveken átalakításokat végeztek, rejtekhelyeket alakítottak ki.

E bűnszervezethez köthetők többek között a közelmúltban történt elfogások: március 24-én egy traktor utánfutójában szállítottak 31 főt, április 10-én egy teherautó platóját átalakítva bújtattak el és szállítottak 5 embert. A legutolsó alkalommal, május 10-én egy használtan megvásárolt mentőautóban vittek 10 külföldit.

A bűnszervezet működése során több mint 500 illegális bevándorlónak nyújtott segítséget, illetve kísérelt meg segítséget nyújtani az illegális továbbutazáshoz.

A hálózatot kedd hajnalban számolta fel a hatóság: összehangolt akció során Budapesten, Ásotthalmon, Tatán és Gyöngyösön fogták el a banda öt tagját, majd mindegyiküknél kutatásokat tartottak, amelyek során számos tárgyi bizonyítási eszközt foglaltak le. A szervezetet irányító férfitól lefoglaltak 26 millió forintnak megfelelő összegű készpénzt, valamint egy nagy értékű terepjárót, továbbá ékszereket.

C. Cristian 45 éves román, M. Irén 41 éves magyar, P. József 42 éves román, L. Ferenc 43 éves magyar és J. Imrich 39 éves szlovák állampolgárt előállításukat követően gyanúsítottként hallgatták ki, majd mindegyiküket bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatásukat.

A rendőrség a közleményében megjegyezte: nem kizárt, hogy a jövőben a bűnelkövetők köre is bővül.