Előválasztásból show-mérkőzés: mindenki indul, de Karácsony nyer

A másik érv, hogy Karácsonynak van egyedül jelentősebb politikai döntéshozói múltja. Sikerült bebizonyítania, hogy képes működtetni egy sokszínű, széttartó érdekekkel rendelkező ellenzéki koalíciót. Sokan jósolták gyors kudarcát, ehhez képest alig szivárgott ki belső konfliktus, és Budapest minden kormányzati megszorítás ellenére működik.

A harmadik érv sok interpretációt nem enged: a lapunkban közölt áprilisi Medián-felmérés szerint Jakab Péter ugyan egy százalékkal megelőzte a 39 százalékot hozó Karácsonyt a miniszterelnök-jelöltek népszerűségi listáján, a másodlagos preferenciákban viszont verhetetlen a főpolgármester. A más jelöltre szavazóknak is több mint 40 százaléka rá adná a voksát, ha a saját jelöltjére nem lehetne. Karácsony elutasítottsága ugyan 19 százalék, de az ebben a kategóriában jobban teljesítő, magyarán „megtűrtebb” Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András népszerűsége messze elmarad az övétől.

Dobrev Klárával összevetve is látszik az előnye: kétszer annyian hajlandóak rá szavazni, mint a DK jelöltjére. Szakértők szerint Dobrev még növelheti ugyan a népszerűségét, de – férje és családi háttere miatt – kiugróan magas elutasítottsága gyengítené az ellenzéket. A Publicus Intézet még egyértelműbb Karácsony-fölényt mér. Ha megnyerné az előválasztást, akkor mérésük szerint az ellenzékiek 90 százaléka, a bizonytalanoknak pedig a 45 százaléka voksolna az ellenzéki szövetségre.https://hvg.hu/360/202119__karacsonyra_varva__harom_nagy_es_harom_kicsi__megrendezett_elovalasztas__jobban_allnak_mint_4_eve