Füles. Hogy miért? Hol rontotta el? Mit kellett volna másképp? Nem tudhatjuk meg. 33 éves volt. Ezek mennek
Kerékgyártó István „Füles” (1972. május 9 – 2005. november 26.)
49 éves lenne Kerékgyártó István „Füles” basszusgitáros. Zenélt többek közt a Miskolci Dixieland Band, a Török Ádám-féle R.A.B.B. és Mini, a Muckshow és a Besenyő Blues Band együttesekben.
Halála után a következő megemlékezés jelent meg róla a sajtóban felesége tollából:
„Miskolc legtehetségesebb gitárosa játszik majd – mutattak a fiúra a színpadon valamikor a 90-es évek elején. Alig volt húsz éves. Amikor szólózott, szinte csend lett a teremben, áhítattal hallgatta mindenki. Egyszerre volt nagyon virtuóz, s nagyon szép, harmonikus, amit játszott. Ő volt Füles. Kerékgyártó „Füles” István.
Aztán egyre többet lehetett róla hallani. Akkor még volt könnyűzenei élet Miskolcon, és hogy volt, az neki (is) volt köszönhető. Ugye, sokan emlékeznek még azokra a zenekarokra? A Tiszti klubbeli Scarabeusra, a Miskolci Dixieland Bandre (ahol bőgőzött, basszusgitározott), az Esőre, a népzenei ihletésű Vadrózsákra, a Magyar Vizslára, a Club de Bluesra, majd később a dzsessz trió Long Stepre, a funky-t játszó Legi-teamre: majd’ mindegyiknek ő volt a motorja. (S még jónéhány másiknak…) 1993-at írtunk, amikor megkereste a szaxofonos Muck Ferenc, aki akkor a Török Ádám által fémjelzett R.A.B.B.-ban játszott. Basszusgitárosra volt szükségük. Véletlenül jutott el hozzájuk az a demó, amin Füles basszusozott. Tíz éven át lett ő a zenekar (később – újra – Mini lett az együttes neve) basszusgitárosa. Koncert hátán koncert, bejárták a fél világot. A blues-zene mellett játszhatta az imádott dzsesszt is a Muckshowban, basszusgitározott a Besenyő Blues Bandben. 2002-ben egy internetes szavazáson az ország öt legjobb basszusgitárosa közé választották. A furcsa az, hogy míg az országban mindenki basszusgitárosként ismerte, Miskolcon ő volt „a” gitáros. Sorban álltak a fiatalok, hogy nála tanulhassanak. És tanárnak is jó volt.
Aztán egyszer csak vége lett. Hogy miért? Hol rontotta el? Mit kellett volna másképp? Nem tudhatjuk meg. 33 éves volt. Egy biztos, a színpad volt az ő világa. Két kicsi lánynak már most nagyon hiányzik. Nekünk is nagyon hiányozni fog.”