Skip to content

Óriási ragadozó madarat fogtak be a Lupa-tónál

Egy Magyarországon nem őshonos faj, az óriásrétisas egy példányát fogták be a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai Budakalászon. Azt is kiderítették, hogyan keveredett hozzánk a madár.

Lakossági bejelentés alapján, a Duna-Ipoly Nemzeti Park kollégája itthon ritkán látott madarat fogott be szombaton a Budakalászhoz tartozó Lupa-tónál. Egy röpképtelen, öreg óriásrétisas (Haliaeetus pelagicus) szorult megmentésre, lábán béklyóval.

Az állatot, melyen sérülés nyomait ugyan nem találták, de nagyon le volt gyengülve, pokróccal fogták be, és a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították, hogy megvizsgálják – olvasható a Nemzeti Park Facebook-oldalán.

A madárnak a bőre alatt chip van, így egyedileg be tudták azonosítani. Kiderült, hogy az egyébként Kelet-Ázsia csendes-óceáni partvidékein, a Bering-tengertől a Koreai-félszigetig előforduló óriásrétisas egy németországi intézményből szökött meg, és Grobinakhttps://hvg.hu/elet/20210503_Oriasi_ragadozo_madarat_fogtak_be_a_Lupatonal hívják.

Még április közepén indult útnak Németországból, azóta Ausztriában és az Őrségben is látták. Hamarosan visszajuttatják oda, ahonnan elszökött.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük