Karikó. Ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle

“Ha sikerül ugyanilyen ütemben vakcinálni az embereket, akkor nyárra nagyjából rendben lehetünk. Ha a vírus nem tud kiben szaporodni, akkor nem fog variálódni, és egyszerűen vége lesz” – mondta a Telex.hu-nak adott interjúban Karikó Katalin. Az mRNS-alapú oltások kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikust az MTA közgyűlésén tartott ünnepi előadása után kérdezte a portál.

Május 27-ig vagyok Magyarországon, de innen is teljes időben dolgozom, tegnap egész délután is a németországi munkatársaimmal beszéltem a legújabb eredményekről”

– mondta a lapnak az amúgy Amerikában élő Karikó.

A magyar tudós közölte, egy nagyobb ünneplést csak akkor fog tartani, amikor vége lesz a pandémiának. “Nem látok okot, hogy különösebben ünnepeljek, egyébként sem vagyok nagy ünneplős, én a laborban sem tartottam pezsgőt behűtve, mint sokan mások. Csak örül az ember, hogy működik, amit csinált, és már gondolkodik, hogy mi lesz a következő.”

Karikó Katalin szerint óránként 11 tudományos publikáció jelenik meg a járványról. “Most hirtelen mindenki járványszakértő lett, de én nem vagyok az. Én egy biokémikus vagyok, aki ért az RNS-ekhez” – tette hozzá.

Az indiai mutánsról szólva azt mondta, minden variánst vizsgálnak, “de a dupla variánosokról az eddig vizsgálatok azt mutatják, hogy a kettős mutáció a vírus esélyét rontja: a dupla variáns ellen ugyanolyan jó volt az ellenanyag-termelés, mint az eredeti vuhani ellen.

(…) Az angol variáns valóban sokkal ragályosabb volt és halálosabb is, de a többi nem igazán. Úgy tűnik, a dél-afrikai sem nyomja ki a többi variánst Európában sem, és remélhetőleg hasonló lesz a helyzet az indiaival is.”

A vakcinák hatásáról úgy vélekedett a biokémikus, hogy novemberben fejeződtek be a hármas fázisú tesztek, azóta pedig nagyjából fél év telt el. “Egyelőre tehát azt tudjuk, hogy fél évig a legtöbb embernél biztosan kitart a védelem. Lehet, hogy jóval tovább is. De hiába mondanám, hogy mondjuk öt évig védettek vagyunk, honnan a fenéből tudnám? Még nem telt el elég idő.”

Az interjúban szóba került a kormány által megosztott, Karikó által is kritizált táblázat. Erre visszatérve most azt mondta, “úgy történt, hogy Atlantában át kellett szállnom, és amíg vártam a csatlakozást, ránéztem erre a táblázatra, és mondom, mi ez? Ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle. Félálmosan írtam rá egy választ, de nem kellett volna.

Egy kollégám mondta egyszer, hogy soha semmi ilyen politikai dologba ne köss bele, ne legyél benne, mert belerántanak, és akármit mondasz, mindenbe belekötnek.”