A Jegesmedvék „átigazolásának” anyagi hátterét a felek bizalmasan kezelik. A szlovák lapok ugyan megszellőztették, hogy 2018-ban a DVTK és a MAC fél-félmillió eurót fizetett beugróként, de az információt illetékes helyről nem kommentálták. Összehasonlítási alapot így az a zuhanyhíradós infó jelent, mely szerint a Jegesmedvék extraligás költségvetését a duplájára kellene felpumpálni, ha az osztrák bajnokságban kívánna versenyezni. A légiósokra sem szórták a pénzt, állítólag a magyar-romániai Erste Ligában is vannak bőkezűbben fizetett külföldiek… A DVTK a szlovák élvonalból azért nem lóg ki, mert az Extraligában jelentős a szórás az elitklubok (mint például a Slovan, a Kosice vagy éppen a Nitra) és a kistelepülések (Gyetva, Liptószentmiklós) csapatainak büdzséje között. A Miskolcé a mezőny második feléhez tartozhat.

Noha a szlovákiai szabályok nem korlátozzák a bevethető külföldiek számát, a Jegesmedvék vezérkara önkéntes moratóriumot hirdetett. Azt vállalta, hogy idényenként legfeljebb hét légióst foglalkoztat egyszerre, ám ezt a kontingenst sem töltötte fel. Átlagban négy vendégmunkást alkalmaztak egy időben, ezzel is a magyar játékosok szerepét erősítve. Összehasonlításképp: legutóbb a kerettagok közül huszonnyolcan voltak magyarok (s közülük tízen saját nevelésűek), nekik jutott a meccseken a jégidő nagyjából hetven százaléka. „Csak így tarthatunk tükröt magunk elé, s szembesülhetünk azzal, mit érünk a világban” – ez a szakmai elv mozgatta a miskolciakat az utóbbi három idényben.

Az elsőbe a Visegrád-kupa lendületével, felnőtt válogatottakból álló magyar maggal és minőségi légiósokkal a fedélzeten léptek be. A szakmai munkát Glen Hanlon személyében egy játékosként és trénerként is NHL-tapasztalatokkal felvértezett kanadai tréner irányította. A 13 csapatos mezőnyben a Jegesmedvék úgy lett nyolcadik az alapszakaszban, hogy 21 pontot vert a MAC Újbudára, s maga mögé utasította a HC Detvát, az MHk Liptovsky Mikulást, az MsHK Zilinát és a szlovák U20-as válogatottat is. A playoff kvalifikációs körében viszont épp a MAC söpörte ki 3–0-s összesítéssel. Só a sebbe: épp Majoross Gergellyel a kispadon, aki korábban története legnagyobb sikeréhez, triplázáshoz (magyar bajnoki cím, Mol Liga-elsőség, Magyar Kupa-arany) segítette a Jegesmedvéket… A következő idény még biztatóbban indult, s addigra a szurkolók is megbarátkoztak azzal, hogy az idehaza sikert sikerre halmozó kedvenceiknek egy új közegben kell megméretniük magukat, ahol kevesebb a győzelem, de minőségibb a hoki. Kassára hétszázan kísérték el a csapatot!

A koronavírus-járvány azonban szétrobbantott mindent. A szlovák szövetség végeredmény kihirdetése nélkül lefújta a sorozatot, így a DVTK nyolcadik helye is jelképes. A legutóbbi, 2020–2021-es bajnokság pedig a pandémia közepette elsősorban a túlélésről szólt az Extraligában (is), nemzetiségtől függetlenül. Mivel a szlovák klubok bevételének 23-30 százaléka jegyeladásokból származik, a zárt kapus rendezések megrengették az amúgy sem betonbiztos költségvetésüket. A Jegesmedvéket is nehéz helyzetbe hozta, hogy a hétszáz bérletes mindösszesen hat meccsen szurkolhatott a lelátóról, majd jött az általános zárás. Noha a vezetőség igyekezett tűzben tartani a csapatot, és a playoffba kerülés reményében menet közben edzőt is váltott (a 2020 júliusában kinevezett Dave Allison helyett január végétől Tokaji Viktor irányított), a 11. helyről nem sikerült feljebb lépni, és a Magyar Kupában is csak negyedik hely jutott. Egri István utóbb tömören az „értékelhetetlen” minősítést adta az idénynek, ám hozzátette: már az is siker, hogy valamennyi meccset lejátszhatták.

Az elnök persze így sem lehetett elégedett a szerepléssel. Tévényilatkozatában azt is elmondta, szerinte a magyar felnőtt válogatottak tudása nem éri el a szlovákiai ligaátlagét, noha az ő legjobbjaik nem is otthon, hanem az európai topsorozatokban és az NHL-ben játszanak. Nemzedékváltásról és a tehetségek átgondolt, minőségi versenyeztetéséről is beszélt. S nem a levegőbe: Miskolcon történelmet írtak azzal, hogy az U21-es bajnokságot a Jegesmedvék nyerte meg, ez ugyanis a klub első utánpótlásaranya! Innen akár egy sornyi juniornak is esélye lehetne, hogy ősztől a felnőttcsapatban hokizzon; kérdés, sikerül-e őket a klubnál tartani. Mint ahogy az is, melyik ligában versenyez 2021–2022-ben a DVTK. A szlovákokkal az együttműködés folytatására a szándék megvan, sőt azt valamennyi érintett pártolja, igaz, hivatalos döntés egyelőre nincs. Pedig izgalmas esélynek tetszik, hogy esetleg Lengyelország felé is kitárhatják az Extraliga kapuját. Földrajzi akadálya nemigen lenne, a Lotos Gdansktól eltekintve a Polska Hokej Liga valamennyi szereplője déli gárda.

Visegrádi együttműködés, nyitás Kárpátalja irányába, a határokon belül a régiós szerep erősítése, és persze minél több magyar játékos menedzselése – ez lehet a hokis jövőkép Miskolcon.https://www.nemzetisport.hu/jegkorong/medvetanc-s-toth-janos-publicisztikaja-2824187