Mi lesz azután, vagyis a 4 millió beoltott elérésekor?

A nagy kérdés, hogy mi lesz azután, vagyis a 4 millió beoltott elérésekor, amely akár a jövő hét végére bekövetkezhet. Hétfőn már olyan információk is eljutottak a hvg.hu-hoz, hogy 4 milliós beoltottság esetén a kormányzat teljes kulturális nyitást tervez, mozikkal, színházakkal – erről meg is kérdeztük aznap a kormányt, de választ nem kaptunk –, kedden pedig a Magyar Hírlap állt elő ugyanezzel az értesüléssel, azzal kiegészítve, hogy a szállodák, fürdők is nyithatnak és 18 év fölött védettségi igazolvánnyal szabadon látogathatók. Az éttermek innentől már szabadon látogathatók lennének, a belső terek is, bár maszkot viselni kell, amikor épp nem fogyaszt valaki.

Az értesülés már csak azért sem lehet alap nélküli, mert a miniszterelnök már másfél hete a rádióinterjújában a nemzeti konzultációs kívánságlistára hivatkozva azt mondta: az iskolák kinyitását követhetik az éttermek, majd a szállodák, utána a jeggyel látogatható kulturális és sportrendezvények, mozik, konditermek jöhetnek. Azzal kecsegtetett, hogy közel vagyunk ahhoz, hogy a védettségi igazolvánnyal látogatható kulturális és közösségi események ismét elérhetők lesznek.

A helyzet azonban az, hogy a négymilliós nyitási terv konkrétumairól egyik rendezvényszervezés és kulturális előadóművészet területén dolgozó forrásunk sem értesült, és azt mondták, nem is történt velük semmilyen egyeztetés.

Fesztiválszervező forrásaink azt mondták, pörög már egy ideje a 4 milliós bűvös szám, de ez betudható lehet annak, hogy a kormány tagjai emlegették, viszont eddig semmilyen konkrétum nem kapcsolódott hozzá.

© Stiller Ákos
hvg.hu