A miskolci videókat szorgalmasan az internetre feltöltögető „Tamás pásztor” valójában Ráki Tamást takarja, aki viszont már több mint húsz éve, 1999-ben alapította meg saját gyülekezetét. Ráki, aki gimnázium után, 1991-ben az akkor még nagyon friss, a Hit Gyülekezete által alapított Szent Pál Akadémián végezte vallási tanulmányait, láthatóan azt a fajta igehirdetést és prédikációt vállalta fel Magyarországon, ami a pünkösdista, újkarizmatikus amerikai körökben megszokottnak számít, de Németh Sándorék sokkal népesebb országos egyháza az idők folyamán már elhagyta az ilyesmit.

 

Minden 1989 után aktív prédikátornak van úgynevezett felkenője. Míg Németh Sándort a pünkösdista amerikai bibliatanító, Derek Prince fogadta meg első magyar újkarizmatikus prédikátornak, addig a Hit Gyülekezet után tíz évvel alakult kisebb gyülekezet, az Újszövetség vezetőjőnek, a miskolci „Tamás pásztornak” LaVere Soper és felesége, Elizabeth lettek a mesterei 1998-ban. Soper, aki eredetileg baptista lelkésznek tanult Oklahomában, 1973-ban „fogadta magába a Szent Szellemet”, ami azt jelentette, addigi felekezetét elhagyva ő is a karizmatikusokhoz csatlakozott, majd európai térítőútra indult.

 

Így találkozott a kilencvenes évek végén a miskolci Ráki Tamással, aki Ráki Ernő református lelkész fiaként lett neoprotestáns gyülekezetvezér, és vele együtt alapították meg saját közösségüket is Kazincbarcikán, majd később Miskolcra költözött a központ. Sok publikus információt róluk sem találunk a megosztott videókon kívül, de a közösségről megjelent egy 2019-es szakdolgozat a Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Tanszékén, amelyet a közösség egyik tagja, Ligeti Lilla Paméla írt. Ebben úgy fogalmazott, Ráki karizmatikus vezetőként minden év elején közöl híveivel egy prófétai látomást, és minden vasárnap igen intenzív igehirdetést is tart, élő videón közvetítve a miskolci gyülekezeti házból.https://azonnali.hu/cikk/20210421_sakrevala-nojti-krivala-nojti-ok-imadkoztak-orbanert-halandzsa-nyelven-de-miert