Skip to content

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét

A felsőoktatásért is felelős Palkovics László miniszter által jegyzett tervezett legfontosabb újdonsága, hogy törli a konfliktust kiváltó, teljesen önkényes követelményt: eszerint az a külföldi egyetem működhet Magyarországon, amely „a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül”. A CEU ugyanis az Egyesült Államokban nem működött, amikor pedig a kifejezetten az ő zaklatására hozott törvényre válaszolva megteremtette a feltételeket a New Yorkban folytatandó oktatáshoz, a magyar hatóságok kétségbe vonták ezt, lényegében hazugsággal vádolva New York állam kormányzóját és oktatási hatóságát.

Erről az előírásról állapította meg 2020 őszén az Európai Unió Bírósága, hogy torzította a versenyfeltételeket. A törvény sértette a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvet, a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezéseket. A bíróság szerint önkényes diszkrimináció történt, mivel a magyar hatóságok politikai szándéka döntő szerepet játszik a követelmény teljesítésében. A magyar kormány minden érvét lesöpörték, megjegyezve, hogy a magyarországi képzés színvonala, amelynek védelmére hivatkoztak, egyáltalán nem függ az anyaországbeli működéstől. Fotó: Archív működéstől.https://hvg.hu/itthon/20210419_Visszavonjak_a_CEUt_eluldozo_torveny_egy_reszet#rss



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



10 Comments

  1. Névtelen
    2021.04.19. 13:34

    Jó pénzért keveseknek eddig is működött

    „Mivel a LEX CEU következtében az egyetem arra kényszerült, hogy diplomát illetve fokozatot nyújtó képzéseit túlnyomórészt Bécsben kínálja, magyar akkreditációval rendelkező programjainak csak egy részére vesz fel új hallgatót. Ugyanezen programok amerikai és osztrák akkreditációjú változatát ez természetesen nem érinti. Részletek: https://www.ceu.edu/admissions/graduate. A Magyarországon akkreditált képzésekkel a Magyar ügyekért felelős iroda foglalkozik.”

    1
    1
  2. Névtelen
    2021.04.19. 13:35

    „egy részét” visszavonják, mert jön a kínai is.

    4
    1
    • Névtelen
      2021.04.19. 14:34

      amit szabad a CEU-nak, azt szabad Fudan-nak is. Ezt kérte a Bíróság.

  3. Névtelen
    2021.04.19. 15:28

    Miért?
    A Magyar Bálint-Soros György paktum mindig érvényes volt. Hol volt itt üldözés?

    2
    1
    • Névtelen
      2021.04.21. 09:46

      Ugyan Jucus mit gondolhat a reggeli borotválkozás közben?

      • Névtelen
        2021.04.21. 11:30

        hallgatja őket

        „Miután tavaly októberben az Európai Unió Bíróságán lezárult a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos vita, Michael Ignatieff, a Soros-egyetem rektora bejelentette, hogy a megmaradt budapesti campuson egy új egyetemi intézetet is nyitnak.
        A budapesti székhelyű „Demokrácia Intézet” önmeghatározása szerint a demokráciát kutatja: a honlapjukon közzétett tájékoztatás szerint „világszínvonalú kutatással” kívánják támogatni a nyílt társadalom ügyét szerte a világon. Sokat mondó, hogy az intézményt Bruszt László szociológus, a CEU volt rektora, valamint Fodor Éva szociológus, a CEU gendertanszékének vezetője irányítja. Az is árulkodó, hogy legközelebbi pódiumbeszélgetésükön Cseh Katalin momentumos uniós képviselő lesz az egyik vendég.

        Ehhez a „világszínvonalú” kutató társasághoz csatlakozott Magyar Bálint volt SZDSZ-es oktatási miniszter, akinek a regnálása alatt sokat romlott a magyar oktatás helyzete. (Magyar Bálint Horn Gyula, és Medgyessy Péter kormányának is tagja volt.) A politikus közösségi oldalán közétett adatokból az látható, hogy nem sokkal a káderképző beindítása után, tavaly november 16-án csatlakozott az oktatói gárdához. Egyébként kifejezetten „erős” csapat verődött össze a Demokrácia Intézetben:

        MAGYAR MELLETT PETŐ ANDREA BALOLDALI TÖRTÉNÉSZ, A SOROS-EGYETEM GENDERÜGYI OKTATÓJA, KIS JÁNOS FILOZÓFUS, VOLT SZDSZ-ELNÖK, SAJÓ ANDRÁS JOGTUDÓS ÉS BOZÓKI ANDRÁS, GYURCSÁNY FERENC VOLT KULTURÁLIS MINISZTERE IS BIZONYÍTÁSI LEHETŐSÉGET KAPOTT.”

  4. Névtelen
    2021.04.21. 09:43

    ajrópa erős embere ismét becsicskult prüsszelnek

  5. Névtelen
    2021.04.21. 09:44

    Ez olyan kurva trukkos, amilyet Ugandaban szoktak elsutni, hiaba, a migrans cigany fajtajellege 🙂 Az egesz vilag ezeken a kreteneken rohog, ok meg verik egymas faszat, hogy milyen kurva trukkosek 🙂

    • Névtelen
      2021.04.21. 10:54

      Van olyan ballib-ballik „lokálpatrióta”, aki 30 éve a szopó ágon van?

    • Névtelen
      2021.04.21. 11:08

      Nyugi van! Hadházy , Gyurcsány, Jakab, Fekete-Győr segíti a fideszt
      😂🤣😁😂🤣

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük