NBZM. Az oroszok robbantottak Csehországban?

Prágában szombat este jelentették be, hogy 18 orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. A konkrét ok az, hogy erős a gyanú, miszerint az orosz titkosszolgálatok tagjainak közük volt a vrbeticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő példátlannak minősítette, hogy Prága „nem bizonyított és kitalált ürüggyel” ilyen döntést hozott. Moszkva a kiutasítást „ellenséges lépésnek” és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette.

A moszkvai cseh nagykövetség kiutasított embereinek egy napjuk van arra, hogy elhagyják Oroszországot. A cseh felet egyben felszólították arra, hogy ezentúl a moszkvai képviseletében is ugyanannyian dolgozzanak, ahányan a prágai orosz nagykövetségen. Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint ezt is tartalmazza az a jegyzék, amelyet átadtak Pivonka moszkvai cseh nagykövetnek.

2014. október 16-án az ország délkeleti sarkában fekvő Vrbetice városa mellett először 50 tonna, majd két hónappal később 13 tonna lőszer robbant fel egy raktárban. A robbanásokban két ember veszítette életét.

A robbanás okát nem hozták nyilvánosságra, miként egyelőre azt is homály fedi, milyen új, az oroszokkal szembeni fellépést indokló tény juthatott most a cseh kormány birtokába.

A Respekt cseh oldal úgy értesült, hogy a 2014-ben felrobbant lőszert Ukrajnának szánták volna, amely akkor éppen komoly harcokban állt az ország keleti részéért az oroszok által támogatott szakadár erőkkel szemben. A Respekt szerint egy bolgár fegyverkereskedő, bizonyos Emilian Gebrev állt az ukrán fegyverüzlet mögött.

A Respekt úgy tudja, a robbantással kapcsolatos nyomozásban tavaly kerültek napvilágra új információk, ezek két hete kerültek a prágai kormány elé.

A 29155-ös Egység

Szombati bejelentésében Andrej Babis miniszterelnök az orosz katonai titkosszolgálatot (GRU), azon belül is kifejezetten a 29155-ös Egységet vádolta meg a robbantásokkal.

Ezt az egységet vádolták meg több merényletkísérlettel és tervezett szabotázzsal szerte Európában. Ezek közül a leghírhedtebb a Szergej Szkripal és lánya ellen elkövetett mérgezéses merénylet volt az angliai Salisbury városában 2018 márciusában.

Szergej Szkripal korábban az orosz katonai titkosszolgálatnak dolgozott, őt és lányát, Juliját a Novicsok nevű, a szovjet időkben kifejlesztett idegméreggel próbálták meggyilkolni. Őket nem sikerült, egy ártatlan brit nő azonban életét vesztette, miután véletlenül kapcsolatba került a szerrel.

Egyező nevek

A 29155-ös Egységet hozták kapcsolatba egy 2015-ös üggyel is, melyben a már említett bolgár fegyverkereskedőt, Emilian Gebrevet támadtak meg egy, a Novicsokhoz nagyon hasonló idegméreggel.

Ha ez minden nem lenne elég, a cseh rendőrség április 17-én, szombaton azt is bejelentette, hogy keresnek két feltételezett orosz ügynököt, akik több útlevelet is használnak, ezek között kettő biztosan orosz névre (Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov) van kiállítva.

A két név megegyezik azokkal, akiket a britek a Szkripal-mérgezéssel vádoltak meg. A Bellingcat nyomozása szerint a két gyanúsított valódi neve Alekszandr Miskin és Anatolij Csepiga – mindketten a 29155-ös Egység tagjai.

Aligha véletlen, hogy Jan Hamacek úgy fogalmazott: “Hasonló helyzetben vagyunk, mint Nagy-Britannia a Salisbury mérgezéses üggyel”.

Orosz ellenlépések jöhetnek

A prágai orosz nagykövetség képviselője az Interfax hírügynökségnek megerősítette, hogy értesítették a kiutasításokról, Alekszandr Zmejevszkij nagykövetet pedig bekérették a cseh külügyminisztériumba.

“Prága tisztában van azzal, mi következik egy ilyen hókuszpókusz után” – jelentette ki Maria Zakharova szóvivő, míg Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke “arányos ellenlépéseket” helyezett kilátásba.

A prágai amerikai nagykövetség Andrej Babis bejelentését követően a Twitteren közölte, az Egyesült Államok szövetségese, a Cseh Köztársaság mellett áll és nagyra értékeli a meghozott intézkedéseket.