Magyar zsidók perlekednek Jeruzsálemben

A magyar kormány által nyújtott örökjáradék elosztása miatt mennek perre Jeruzsálemben a zsidó felekezetek.

„A magyar zsidóság történetében példátlanul, külföldi bíróságon támadja a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (Maoih) a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) – áll az utóbbi közleményélben.

A Mazsihisz szerint a két szervezet közös keresetet nyújtott be a Jeruzsálemi Főrabbinátus bíróságáhioz, kérve a magyar kormány által a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát.

Az erről szóló keresetlevelet épp a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján adták át a Mazsihisz képviselőjének, ami szerintük gyalázatos,  kegyeletsértő, és a jóízlés teljes hiányát mutatja.  „Jól példázza a Köves Slomó vezette EMIH évek óta folyó küzdelmét anyagi forrásaik és vagyontárgyaik indokolatlan növeléséért. Számukra semmi sem drága, nem riadnak vissza a régió legnagyobb zsidó közösségének méltatlan támadásától, megosztásától, de már az általuk aláírt és a magyar kormány által ellenjegyzett, az örökjáradékról szóló 2012. évi szerződés külföldi bíróságon történő megtámadásától sem.” – áll a Mazsihiszt közleményében.https://hvg.hu/itthon/20210418_Somloek_perlik_a_Mazsihiszt

Fotó: Archív. Hanuka Miskolcon