30 millió forinttal távozott, most 20 millió visszafizetésére kötelezte Pálffy Kingát a bíróság
Több mint nettó 30 millió forinttal távozott, most 20 millió visszafizetésére kötelezte Pálffy Kingát, a Miskolc Holding Zrt. korábbi vezérigazgatóját a Miskolci Törvényszék. Az ítélet nem jogerős, a Holding jelenlegi vezetése és Pálffy is fellebbezett. Az ítélet részleteiről Simon Gábor felügyelőbizottsági elnök beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Fotó: Pálffy Kinga középen.

Nagy felháborodást váltott ki a miskolciak körében, amikor a korábbi Holding-vezér már a 2019 októberi önkormányzati választást követő napokban azonnali hatállyal felmondott, és – kihasználva az átadás-átvétel közötti interregnumot – nettó 33 millió forinttal távozott. A cégcsoport új felügyelőbizottsága többször is tárgyalta ezt a lépést, és jogtalannak ítélte meg mind a felvett összeget, mind azt, ahogyan Pálffy távozott. 2020 januárjában pert is indítottak „a jogtalanul felvett összegek visszaszerzése érdekében” – idézte fel Simon Gábor, aki a váltás óta vezeti a Holding felügyelőbizottságát. 2021 áprilisában aztán megszületett az elsőfokú ítélet.

– A Miskolci Törvényszék kimondta a felmondás jogellenességét. Ennek értelmében arra kötelezte a volt vezérigazgatót, hogy nagyságrendileg 20 millió forintot fizessen vissza a Holdingnak – jelentette be Simon Gábor, hozzátéve: az ítélet nem jogerős, mind Pálffy, mind a Holding fellebbezett az ügyben. Az ügy most a Debreceni Ítélőtáblához kerül.

A döntés utáni helyzetet úgy értékelte a felügyelőbizottsági elnök: példátlan a rendszerváltozás utáni Magyarországon, hogy a bíróság több tízmillió forint visszafizetésére kötelezzen egy korábbi csúcsvezetőt.

Simon Gábor végül felhívta arra is a figyelmet, hogy több, jogszabályba ütköző ügyet tártak már fel az előző városvezetés munkájából, számos esetben büntetőjogi gyanúsítás és kihallgatás is történt.

– Összességében azt tudom mondani, hogy azok a feltárt, jogszabályba ütköző cselekmények, amelyek az előző városvezetéshez kapcsolódnak, azok folyamatban vannak, több büntetőjogi gyanúsítás is történt. Kétes holdingos ügyekről beszélünk. Ezekben szakértői vélemények alapján hozott döntéseket a felügyelőbizottság, majd kezdeményezte az eljárásokat. Olyan büntetőfeljelentést nem tett a Miskolc Holding, amelyet a nyomozóhatóság visszautasított, lezárt volna – fogalmazott Simon Gábor.

A legérdekesebb ügy tisztázás azonban még hátravan.

Hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt jelenleg is nyomozást folyat a rendőrség a fideszes választási plakátok ügyében!

Fotó: Pálffy Kinga

(Az erdélyi magyarok miskolci nyomulására több elmélet is született. A leghihetőbb az, hogy miután a 2010-es választások előtt Miskolcon is lefejezték a Fideszt, krónikus káderhiány keletkezett, és a Miskolcon idegenül mozgó polgármester a földijeivel igyekezett lojális, lekötelezett, és ebből fakadóan szilárd hátteret kiépíteni magának-írta az atlatszo.hu korábban.)

Pálffy Kinga a 90-es évek elején színésznő volt, további pályafutásáról nem tudni semmit, önéletrajza, iskolai végzettséget igazoló dokumentumai soha nem kerültek elő. Közérdekű adatkérelmünkre a miskolci városháza nem válaszolt.

A Népszava korábban kiderítette: Szélyes Domokos Pállfy jobbkeze a Miskolc Holdingnál a pesti belváros egyik méregdrága, új építésű luxusapartmanjában is szerzett egy 50 négyzetméteres lakást tavaly augusztusban. A tulajdoni lap szerint a kétszobás ingatlan tehermentes, azaz jelzáloghitel nélkül, készpénzben fizetett érte a vevő. Az adásvétel értéke nem ismert, ám a Király utca 40-es házban hasonló adottságú lakásokat 1,5-1,6 millió forintos négyzetméter áron kínáltak-kínálnak. Ez alapján Szélyes ingatlana nagyjából 80 millió forintot érhet. Az adásvétel időpontja árulkodó: a K40-re elkeresztelt luxusapartmant 2019 augusztusában adták át, így vagy az elsők között csapott le a recepciós, 24 órás porta- és biztonsági szolgálattal, mélygarázzsal, fitnesszel és szaunával ellátott apartmanházban lévő ingatlanra, vagy még korábban, tervezőasztalról szerezte meg magának a lakást. A Király utca 40-es szám ismerős lehet az újságolvasók számára: a belváros és a bulinegyed közepén található hipermodern lakótömb korábban gyakran került a hírekbe a belvárosi ingatlanpanama egyik szimbolikus helyszíneként.