Skip to content

Miskolc. Hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt jelenleg is nyomozást folyat a rendőrség a fideszes választási plakátok ügyében!

Az ügyben a 2012. évi C. törvény 376. § (1) bekezdésébe ütköző hűtlen kezelés
bűntettének gyanúja miatt jelenleg is nyomozást folyat hatóság tájékoztatta az eszakhirnok.com a rendőrség.

Korábban írtuk

Egy másik munkatáska a miskolci Fidesz által rendelt 250 darab választási plakátot rögzít: „nagy plakát 3 féle, 100 darab Gonda, 50 darab Novákné, 100 darab Gazdusné” megrendelői jelzéssel

Egy másik munkatáska a miskolci Fidesz által rendelt 250 darab választási plakátot rögzít: „nagy plakát 3 féle, 100 darab Gonda, 50 darab Novákné, 100 darab Gazdusné” megrendelői jelzéssel. A raktári bevétel szerint mind elkészült, a nyomdai információs rendszerben a megrendelő ismét a szociális közalapítvány lett.

Ugyancsak nyoma veszett az eredeti megrendelőnek, a Fidesznek, sőt, a nyomtatványnak is annál a tételnél, amelyikhez viszont meglett az átadás-átvételi jegyzőkönyv. Eszerint 11 400 darab, 19-féle 20×60 centiméteres plakát készült Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala részére. A jegyzőkönyvön piros tollal az alábbi megjegyzés szerepel: „Fidesz MPSZ Miskolci”. A nyomdai információs rendszer e munkára csupán 75 darab A2 méretű plakátot rögzített; és ennek számláját végül szintén egy önkormányzati szervezet, a Miskolci Kulturális Központ állta.

Egy negyedik munkatáskához tartozó átadás-átvételi jegyzőkönyvben is a miskolci Fidesz alapszervezet neve olvasható 22 ezer darab etikett címkével. A nyomdai információs rendszer szerint azonban szó sem volt erről, csupán 1 darab „C” típusú tájékoztató táblát rendeltek, de azt sem a Fidesz, hanem a Miskolci Kulturális Központ számára.

Ugyancsak a városi kulturális központ fizetett ki 22 400 darab, eredetileg a miskolci Fidesz által rendelt A5-ös szórólapot. A munkatáskához tartozó raktári bevétel szerint valamennyi elkészült, át is vették. A nyomdai információs rendszer azonban mindössze 3 ezer darabos megrendelést rögzített, mégpedig szintén a Miskolci Kulturális Központ számára.

Egy másik alapítvány is feltűnik: az S-1992-1518-O számú munkatáskát 2200 szórólap megrendeléséről állították ki a miskolci Fidesz részére. A raktári bevétel és az átadás-átvételi jegyzőkönyv szerint ezeket maradéktalanul legyártotta a nyomda, az információs rendszerbe azonban 1 darab grafikai tervezés, 2 oldal próbanyomat és 1 darab „C” típusú tájékoztató tábla került. A megrendelő ekkor már egy mobilkommunikációs hulladékok gyűjtésének megszervezésével foglalkozó miskolci alapítvány. E tételnél a raktári bevételt is módosították.

Figyelemre méltó az a megrendelés, amelyért végül maga a nyomdacég „fizetett”. A megrendelést a Fidesz szerencsi alapszervezete adta le 3800 kiadványra; ezek elkészültek, majd a nyomdai információs rendszerben a megrendelés 6000 darab A4 méretű irodai papírra és 2 oldal próbanyomatra változott. Az utólagos módosítás szerint a megrendelő maga a gyártó, a Miprodukt Kft. lett; „a belső használatra” szánt termékekről számla sem készült.

A legnagyobb és legérdekesebb tétel munkatáskája a miskolci önkormányzat számára megrendelt 80 ezer kiadványról tudósít. Három átadás-átvételi jegyzőkönyv is van 16 ezer + 30 ezer + 34 ezer darabos tételekre bontva. A 30 ezer darabról szóló átadás-átvételi jegyzőkönyvön piros tollal írva az alábbi figyelmeztetés olvasható: „Még nem számlázandó! Nem tudjuk, kié lesz!” E munkatáska további különlegessége, hogy a második módosított változat már csak 20 ezer darab kiadványt említ a miskolci Fidesz részére. Ennek megfelelően a raktári bevételt is módosították, ahogy az átadás-átvételi jegyzőkönyvet is újranyomtatták, azt ugyan nem írták alá, de a számlát ezúttal a Fidesz helyi alapszervezetének állították ki.

 

Eltűnt lemezek

A munkatáskák ellenőrzésekor a revizorok a nyomtatáshoz készített nyomdalemezeket is meg szerették volna tekinteni, ám februárban a legtöbbet (összesen 697 kilogrammot) hulladékként eladták a Metál Sprinter Kft.-nek, így lehetetlenné vált ezek összevetése a munkatáskákkal. Elektronikus formában azonban előkerültek a lemezek adatai, és a belső ellenőrzés a véletlenszerű vizsgálat során a táskák és ezen adatok között ugyancsak eltérésekre bukkant, továbbá nem minden lemezhez találta meg a hozzá tartozó munkatáskát.

A felsorolt esetek alapján a miskolci Fidesz-alapszervezet rengeteg reklámanyagról mondott le, ami kampány idején nem jellemző a politikai pártokra, amelyek minél több szavazót igyekeznek elérni. Megkérdeztük erről Kriza Ákos leköszönt miskolci polgármestert, aki azt mondta, hogy a Fidesz valamennyi megrendelt nyomdai termékét a saját költségvetéséből kifizette, és minden esetben a törvény szerint járt el. A rendőrségi nyomozásról tőlünk értesült, eddig senki nem kereste az ügyben. Kriza egyébként becsületsértés miatt magánvádas eljárást indított Bartha György, a Velünk a Város frakció MSZP-s önkormányzati képviselőjével szemben, aki a revizori vizsgálatra hivatkozva azt állította sajtótájékoztatóján, hogy a miskolci Fidesz választási plakátjait közpénzből a Miprodukt Kft. nyomtatta, és különböző önkormányzati cégek állták a cechet. Bartha nem tartja túlzásnak azt a becslést, amely szerint akár 10 millió forint hátrány érhette emiatt a várost. Úgy tudjuk, a belső ellenőri jelentés alapján egy magánszemély után maga a Miprodukt Kft. nemcsak hűtlen kezelés, hanem egyéb bűncselekmények gyanújával is feljelentést tett.https://m.magyarnarancs.hu/belpol/csoda-borsodban-132284?fbclid=IwAR2hkGcGaeW37ub3Kt4SStwe_DN_huDaRLlkM8jnOkaiPFdHgAeXumB-f2o

Benyúlással

 

A belső ellenőrzés munkáját egy tanú is segítette, aki részletesen beavatta a revizorokat abba, hogyan módosították az önkormányzati választások szórólapjainak munkatáskáit. Elmondása szerint legalább három táskát vontak össze egy vállalkozási szerződésbe, majd eszerint készítették el a kimenő számlákat. A szerződéseket az egyik vezető hozta le azzal az utasítással, hogy a nyomda illetékese fogja közölni a hozzá tartozó táskaszámokat               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.3 Comments

 1. Névtelen
  2021.03.07. - 06:59

  Úgy hallottam, ezt a nertársak nem hagyják annyiban: https://coub.com/view/2ao3eb

  1
  1
 2. Névtelen
  2021.03.07. - 22:25

  Mióta is nyomoz a rendőrség? És vajon miért nem történt még vádemelés? Vagy arra játszanak, hogy pár évet még elnyomozgatnak, aztán úgyis elévül a dolog?

  2
  1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Északhírnök