Aki AstraZeneca oltást kap, a nyár első felére már bukhatja a szabad utazást

A külföldi utazást tervezőknek nagyon nem mindegy, hogy milyen oltást vállalnak be, de nem csak a keleti-nyugati a kérdés, az AstraZeneca vakcinájával is könnyű bukni a szabad nyaralást.

A kínai és és orosz oltással kapcsolatban az a kérdés, hogy beenged-e ezekkel beoltva korlátozás nélkül a célország. Görögország például igen, Izland, vagy Lengyelország nem, sokról pedig még nem tudjuk. Jelen állás szerint az országok szabadon dönthetnek erről, nem lesz egységes uniós előírás.

Az AstraZenecával kapcsolatban más jellegű a probléma. Ennél a vakcinánál az derült ki a vizsgálatok alapján, hogy már az első dózis teljes védettséget ad 22 nap után. Mivel ezt követően 3 hónapig se csökken a védettség szintje, maga a gyártó javasolta, hogy nem érdemes egy hónapra beadni a második adagot. Ráér tehát emlékeztető oltásként három hónapnál adni, így tart ki legtovább a hatása. A gyártói ajánlást követve március 1-től a magyar rendszer átállt erre, tehát 12 hét után adják a másodikat.

Közben viszont az oltottságot belépéshez elfogadó országok döntő többségénél olyan rendszer működik, hogy egységesen minden vakcina esetében az utolsó dózis beadása után 1-2 héttől számolják a védettséget. Vagyis akkortól fogadják el védettnek az utazót, ami a korlátozás nélküli belépés feltétele. Hiába véd teljesen az Astra 22 naptól, a vele beoltottak a legtöbb országba csak három és fél hónap után tudnak szabadon beutazni.

Ez azt jelenti, hogy aki például a következő napokban kapja meg az Astrát, július végétől fogja tudni ezt beutazásnál használni. Persze finomíthatnak még a szabályokon, van olyan ország is, amely helyesen ma is az első dózis + 22 napot alkalmazza (Szlovénia). De aki még nem kapott oltást, de nyáron utazna, jó, ha ezzel a rendszerrel tisztában van.

Mivel egy hónapon belül minden regisztrált megkaphatja az oltását, aki június vége előtt utazna, valószínűleg jobban jár, ha nem fogadja el az Astrát. Tudjuk, nem szép dolog a válogatás, de aki biztonságban, karanténban tud maradni még pár hetet, utazás szempontjából jobban járhat, ha vár kicsit, hogy a Pfizerrel, Modernával, vagy a napokban érkező egydózisú Jansennel kínálják meg.https://okosutas.hu/aki-astrazeneca-oltast-kap-a-nyar-elso-felere-mar-bukhatja-a-szabad-utazast/?fbclid=IwAR0THD16oyBZfBg4CdTlHG3zJ4gTNxzLJycnWQDeP9Pl-43GfaPYr8y9vPY