Egyre többen fűtenek klímával Magyarországon: megéri a beruházás?

A klíma fogyasztása nem túl sok, fűtésben 3x gazdaságosabb, mint a gáz. Ezt az SCOP érték mutatja. A fűtésre optimalizált modellek tényleg a fűtésre optimalizáltak, gazdaságosan lehet velük fűteni, akár fő fűtésnek is, fapakolás és füst, szállópor nélkül. A hűtésre nincs jobb megoldás, mert főleg a páramentesítő funkció javít a hőérzeten.

A klímának egészségkárosítása egyáltalán nincs, veszély felmerül a legionella miatt, de ezt az évi karbantartással kiküszöbölhető. Levegő minőséget jelentősen javít a klíma, a benne lévő légszűrők által. A mai modellek már nem azok, amelyek közvetlenül egy pontba intenzíven fújják a hideget, az alapmodellek sem észrevehető légárammal dolgoznak, míg egyes típusok 3D légáramra képesek. A klíma megfelelő működtetése nem okoz egészségkárosítást.

Vidéken nagyon élénk a kereslet klímára. Főleg családi házakban szerelnek klímákat. Fiatalok, idősek egyaránt kihasználják a klíma adta előnyöket. Egy forró nyári nap, egy idősebb krónikus betegséggel rendelkező ember számára igazi próbatétel lehet. Ezen tud enyhíteni a klíma. Újépítésű házakba mindenhol alap már a klimatizálás, még a vastag szigetelés mellett is, mert a nyarak során felmelegszik a ház.

Kicsit másabb megközelítésből, de hasonlóan fontos információkat osztott meg velünk Kuklis János, a Kubiz Kft. ügyvezetője. Szerinte az időjárás az utóbbi években egyre inkább úgy alakul, hogy elviselhetetlenné válik a melegtől a nyarak egy része, amit klíma nélkül nem biztos, hogy mindenki könnyen átvészel. Fűtés szempontjából a klímák a leggazdaságosabb fűtési szerkezetek, mert olcsóbbak és hatékonyabbak.

El kell dönteni, hogy mire szeretnék használni a klímát, mert van, aki hűtésre, más pedig fűtésre. Mind a két fajta klímát lehet ugyanarra a célra alkalmazni, de valamelyik téliesítve van csepptárca fűtéssel, amivel nagyon hidegben is bírják a terhelést, akár -20, -25 fokig működnek megfelelően. Nagyon sokan kérik a téliesített változatot, mert árban csak 20-30 ezer Ft-tal drágább és hatékonyabb is ezáltal.

A klímának akkor van egészségkárosító hatása, ha nincs karbantartva a készülék. Azt szokták javasolni, hogy a nyári hűtési és téli fűtési szezon előtt minden évben végezzék el szakember segítségével a tisztítást, karbantartást. A tisztítás és ellenőrzés gyakorisága attól függ, hogy, ki melyik szezonban használja a klímát. Amennyiben nincs elvégezve, nagyon komoly betegségek is kialakulhatnak.

Mielőtt nem szigorították volna a szabályokat, sokszor átverték az embereket, amikor egy cég kiment, befújt egy sprayvel és pénzt kért el érte. Egy klímát karbantartás során szét kell szedni teljesen és fertőtleníteni kell. Nagyon sokan nem szeretik elvégezni az ilyen jellegű munkákat. Jelenleg is vannak olyan klímaszerelők, akik csak az anyagiakra mennek rá, hogy minél több helyről, gyorsan szerezzenek pénzt. Ez sajnos nem segít a baktériumok kipusztításában, ami az egészségre káros.

Egyre jobban keresik a klímákat vidéken és a nagyvárosokban is. Egy biztos, hogy vidéken az olcsóbb klímákat szeretnék megvásárolni, nem gondolkodnak prémium kategóriákban. Családi házakban ritka, amikor nagy fűtőrendszereket építenek be, inkább a split klímákkal való fűtés a jellemző.https://www.hellovidek.hu/otthon/2021/04/07/egyre-tobben-futenek-klimaval-magyarorszagon-megeri-a-beruhazas