Heteken át kértük, míg végül Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón megosztotta a nyilvánossággal, mennyi koronavírusos fertőzött fekszik intenzív osztályon: most éppen 1784.

Múlt héten azt mondta, a nagy érdeklődésre való tekintettel megpróbálják létrehozni ezt az adatot, ami azért volt meglepő, mert a második hullám idején három alkalommal elárulta. Igaz, akkor is külön kellett kérni, a hosszú távú tendenciákat nem ismerhettük meg.

Nagyon fontos adatról van szó, hiszen a legsúlyosabb állapotban levő fertőzöttek kerülnek intenzívre, túlélési esélyeik szempontjából pedig különösen fontos, hogy mennyi szakképzett ápoló tudja ellátni őket.

Gulyás múlt héten azzal igyekezett csökkenteni a dolog jelentőségét, hogy nincs jelentős különbség az intenzív ápolást igénylők és a lélegeztetőgépen levők száma közt. Az említett három alkalommal és most is bizonyította, hogy ez nem igaz.

1467-en szorulnak gépi lélegeztetésre, ehhez képest 20 százalékkal többen, 1784-en vannak intenzíven. Korábban ennél is nagyobb, 50 százalékos volt a különbség, a csökkenésre egyelőre nehéz magyarázatot találni. A most kórházban ápolt fertőzöttek 15 százaléka van intenzíven, ez kicsit már magasabb a november végi-december eleji 13 százalékos aránynál.

A Portfolio számításai szerint a még vállalható színvonalú intenzíves ellátás felső határa 1800 körül lehet. Ezt az alapján számolták ki, hogy a szakdolgozói kamara korábbi közlése alapján nagyjából 2000 intenzív terápiás szakápoló dolgozik az országban, három műszakban. Ennél több intenzíves beteg esetén jobban megoszlik a dolgozók figyelme, ami rontja a túlélési esélyeket. Ráadásul itt nem vették figyelembe azokat, akik időközben eltűntek az egészségügyből, mert nem írták alá az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést.

Korábban az Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szakszervezete is jelezte, hogy nincs értelme a végtelenségig bővíteni az intenzíves ágyakat, újabb és újabb osztályokat nyitni, mert az csak az ellátás rovására megy. Svéd Tamás, a Kamara titkára és mások is inkább szubintenzív egységek bővítését javasolták, ahol nincs lélegeztetőgép, intenzív ápolás viszont igen. https://444.hu/2021/03/25/eljott-a-nap-amikor-megtudhattuk-mennyien-fekszenek-intenziv-osztalyon