Az író kicsit megpiszkálta a kötelező olvasmányokat, rögtön nekiestek a kommentelők.

Mintha csak szentségtörést követett volna el – a kommentelők reakciójából legalábbis ezt gondolhatnánk Tóth Krisztina véleményéről, aki a Könyves Magazinnak többek között azt fejtegette, hogy mit kellene felvenni és levenni a kötelezőirodalom-listákról. Az író, abból kiindulva, hogy a gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek, két könyvet tart károsnak, és venne le a kötelező listáról: Jókai Mór Aranyemberét és Szabó Magda Bárány Boldizsár című verses meséjét.

A felvetés valamiért sok kommentelőt kiborított, sokan hangot is adtak nemtetszésüknek, a mód, ahogyan ezt tették azonban újabb reakcióra késztette Tóth Krisztinát, aki a Facebook-oldalán tisztázott néhány dolgot. Itt – a kommentkultúrát is bírálva –  ezt írja:

  • Tóth Krisztina

    hétfőn

    Kedves Kommentelők!

    1. Minden, amit a kötelező olvasmányok témájában gondolok, olvasható az eredeti interjúban. Az érveim és a javaslataim is.
    2. Betiltásról senki nem beszélt, a véleményemet kérdezték. Szabad elmondanom, ugye? Vagy maga a vélemény van betiltva?
    3. Egy írót nem illik ismeretlenül letegezni. Lekurvázni, csak mert valamiről mást gondol, főképpen nem. Bájtalan gesztus.
    4. Azok számára, aki szerint semmit sem tettem le az asztalra, rossz hírem van. 1989 óta rendszeresen dolgozom. Harminc könyvem jelent meg, el lehet olvasni őket. Nem muszáj persze, de a lehetőség adott.
    A külföldi kiadások listája a honlapon található.
    5. Nem megyek el kapálni, mert fáj a derekam, és mert egy regény közepén vagyok. Kapálás közben nem tudnám befejezni, vagy csak sokkal lassabban.
    6. A költőnő szépen hangzik, kissé a tőgypörköltre hajaz, de van ám nekem számtalan prózakötetem. Angolul, németül, spanyolul, olaszul, finnül, svédül, satöbbi. Bár tudjuk, az író ezen a vidéken férfiember, de mégis jelzem azért – még mindig halkan.
    7. Tegnap túrógombócot főztem. Az volt a zacskóra írva, hogy RÖGÖS MAGYAR TÚRÓ. Ki tudja, miért jutott ez most az eszembe: kósza asszociáció.
    8. Azt kérném, hogy még a legelszántabb Jókai-rajongók se tegyenek kutyaszart a postaládámba. Gusztustalan dolog. Nem illik ilyet csinálni.

    Üdvözlettel: Tóth Krisztina

    Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Tóth Krisztina, az Akvárium, a Pixel és a Fehér farkas szerzője.
    KONYVESMAGAZIN.HU
    Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Tóth Krisztina, az Akvárium, a Pixel és a Fehér farkas szerzője.