A történész hétfő este közölte, hogy a Facebook letiltotta az általa szervezett virtuális Kitörés Emléktúrának létrehozott oldalát, miután a szélsőjobboldali Szent Korona Rádió feljelentette gyűlöletbeszéd miatt.

Ungváry Krisztián a Gyilkoson emlékműve című filmbenFotó: 444

Ungváry Krisztián azért hozta létre a kitoresnapja.hu-t, hogy hiteles, tudományosan megalapozott információval lássa el a téma iránt érdeklődőket, illetve idén a járvány miatt elmaradó Kitörés Emléktúra helyett egy virtuális emléktúrát kínáljon fel a honlap látogatóinak. Szerinte erre azért van szükség, mert a tragikus eseményt egyesek aktuálpolitikai célokra használják, és emiatt eltorzítva mutatják be az akkor történteket. „Nem a gyásszal van probléma. Ám a gyász nem lehet jogalap egy tömeggyilkos eszme mosdatására.” – nyilatkozta a történész az oldalról szóló közleményében. Szerinte honlap célja nem a megosztás, hanem a felvilágosítás. Minél többeket szeretne elérni, olyanokat is, akik esetleg erről a témáról eddig másképpen gondolkodtak.

A szélsőjobboldali rádió az oldalán számolt be arról, hogy leírhatatlan érzés volt, amikor meglátták, hogy az ő feljelentésükre tiltotta le a Facebook Ungváry oldalát. Az algoritmus valószínűleg csak a második világháborús egyenruhákat érzékelte a posztokban, de a kontextust nem vizsgálta. Ungváry azt írta, hogy minden létező fórumon panasszal élt az intézkedés ellen.

Ungváry kezdeményezésével a szélsőjobboliaknak az a baja, hogy  a történész „az ateista materializmus táptalaján állva, mint egy rossz marxista történész, egyszerűen ki akarja siklatni a kitörés emlékezetpolitikai normalizálódását”, és azért akarja átvenni a téma irányítását, mert a kitörésben meghalt katonákat nem hősöknek, hanem legfeljebb áldozatoknak tartja. Egyébként a Szent Korona Rádióéhoz hasonló szemléletű írás jelent meg a múlt héten a kormánypárti Magyar Nemzetben is.

A Szent Korona Rádió oldalán egyébként a Kurucinfó híreből tájékozódhatnak a  látogatók, és nem a kitörés az egyetlen téma, amit másként ítélnek meg. Ezen a portálon olvasható például az Igazságot a történelemnek, igazságot Kun páternek! című írás is, ami arról szól, hogy a XII. kerületi nyilasok tömeggyilkosságait irányító Kun Andrást csak „a kommunista történetírás démonizálta, majd »rendszerváltás« után sem rehabilitálták”.

Hogy Kun András és a XII. kerületi nyilasok valójában milyen gyilkosságokat követtek el, azt nemrég dokumentumfilmben mutattuk be: