Az észak–déli kötöttpályás tengely Miskolcon belüli szakaszára a három lehetséges útvonal közül (Villanyrendőr, Centrum, Szinvapark) a Centrumon át vezetőt javasolja

A város vezetésének aktívan lobbizni kellene az érdekében – Dorner Lajos

Vagyis tanulmány már van, de a megvalósításról eddig nem esett szó – egészen mostanáig.

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke az észak–dél irány fejlesztését látja perspektivikusnak.

– A Kazincbarcika–Miskolc–Tiszaújváros tram-train vonal tűnne életképesnek, nagyon jól kihasználható lehetne a gyárakba bejáró dolgozók miatt. Most hatalmas, főleg az észak felől Miskolcra érkező autó- és buszforgalom, miközben a párhuzamos vasútvonal kihasználatlan, azért, mert elkerüli a városközpontot. A tram-train lényege, hogy ezeket a kihasználatlan vasútvonalakat hasznosítsa, a nagyvároson belül viszont villamosként viselkedik, és bemegy a városközpontba, oda, ahová az emberek igyekeznek.

– A megvalósíthatósági tanulmány az észak–déli kötöttpályás tengely Miskolcon belüli szakaszára a három lehetséges útvonal közül (Villanyrendőr, Centrum, Szinvapark) a Centrumon át vezetőt javasolja. Ez azt jelenti, hogy a repülőtér környékén ágazna el a Kazincbarcika, vagy akár Ózd felől érkező pálya, onnan haladna a Szentpéteri kapun át a Centrumig, ahol át lehet szállni a kelet–nyugati villamostengelyre, majd a Csabai kapun át Hejőcsaba irányába folytatná útját, és ott csatlakozna rá ismét a vasútra.

Igaz, így az Avas, Tapolca mint potenciális útvonal kimaradna, de később továbbfejleszthető lehetne a projekt. „Nem lehet mindent egyszerre megoldani”, hangsúlyozta, nem lenne olcsó beruházás, ezért célszerű a projektet szakaszolni, például az északi, várhatóan nagyobb forgalmú szakasszal kezdeni.

– Pályázni kellene az uniós támogatásra, és a város vezetésének aktívan lobbizni kellene az érdekében, például a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel (NIF Zrt.) közösen – mondta. Első körben az engedélyes és kiviteli tervekre, második körben a megvalósításra.

Nincs benne a beruházás

Hozzáfűzte, a következő évek operatív programjának eddigi terveiben egyelőre nem szerepel a beruházás, de pont a Lázár János-féle bejelentés ad reményre okot. Egy biztos, verseny van a települések között a projektért, és az, hogy Miskolc esetén nemcsak az ötlet létezik, hanem van egy kész, uniós forrásból finanszírozott tanulmány, előnyt jelenthetne.

Kérdeztük, hogy a másik, iparvágányos fejlesztésben lát-e a VEKE fantáziát, de a szakember nemmel válaszolt. „Arra nem lakik senki”, érvelt, nem az alapján kell projekteket tervezni, hogy most hol vannak sínek, hanem azt kell figyelembe venni, hogy az emberek honnan, hová akarnak eljutni, fogalmazott.

A témában kerestük a miskolci önkormányzatot, de választ nem kaptunk. https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/johetne-a-tram-train-de-uj-sinpalya-kellene-hozza-5139115/