Miskolc térségében is fejleszthetik az elővárosi kötöttpályás közlekedést, ha beválik a napokban át­adott, Szeged–Hódmezővásárhely között megvalósult tram-train útvonal, vetette fel a napokban Lázár János a prototípus járművet bemutató sajtótájékoztatón. A vasútvillamos (talán ez a megfelelő fordítás – a szerk.) 80 milliárd forintból valósult meg, a mintaprojektért felelős kormánybiztos Miskolcon kívül a Nagyvárad–Debrecen, a Szombathely–Kőszeg, valamint elsőként a Szeged–Szabadka összeköttetést említette a folytatás lehetséges helyszíneiként. A tram-train lényege, hogy ezeket a kihasználatlan vasútvonalakat hasznosítsa, a nagyvároson belül viszont villamosként viselkedik, és bemegy a városközpontba, oda, ahová az emberek igyekeznek.

Miskolcon újra és újra felmerül a villamosvonalak további fejlesztése. Két elképzelés „versenyzik” évtizedek óta egymással, egyrészt az észak–dél irányú villamos (Repülőtér–Centrum–Hejőcsaba), másrészt a vasgyári iparvágány, amely a Tiszai pályaudvartól halad az egyetem mellett a Vasgyárba.

Miskolc városi és elővárosi kötöttpályás közlekedési rendszerének fejlesztéséről annak idején megvalósítási tanulmány is készült – 900 millió forint pályázati forrást nyert rá a város – tartalmáról 2014-ben számolt be lapunk. Abban mindkét villamosvonal fejlesztésének tervei szerepeltek, ám arról, hogy mi lett a tanulmány sorsa, pályázik-e megvalósítására a város, nem tudtunk meg többet sem akkor, sem később az elmúlt hat évben.

A város vezetésének aktívan lobbizni kellene az érdekében – Dorner Lajos

Vagyis tanulmány már van, de a megvalósításról eddig nem esett szó – egészen mostanáig.

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke az észak–dél irány fejlesztését látja perspektivikusnak.

A Kazincbarcika–Miskolc–Tiszaújváros tram-train vonal tűnne életképesnek, nagyon jól kihasználható lehetne a gyárakba bejáró dolgozók miatt. Most hatalmas, főleg az észak felől Miskolcra érkező autó- és buszforgalom, miközben a párhuzamos vasútvonal kihasználatlan, azért, mert elkerüli a városközpontot. A tram-train lényege, hogy ezeket a kihasználatlan vasútvonalakat hasznosítsa, a nagyvároson belül viszont villamosként viselkedik, és bemegy a városközpontba, oda, ahová az emberek igyekeznek.


.https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/johetne-a-tram-train-de-uj-sinpalya-kellene-hozza-5139115/