Bár maga a miniszterelnök azt mondta egy régebbi nyilatkozatában, hogy egy hétvége alatt elvégzi a köroltást a lakosságon, mint ahogyan Jancsi a szárnyasokon. Most mégis arról tájékoztatott Müller Cecília a koronavírus honlapon, hogy “a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebb állampolgárok oltása kezdődhet meg; őket elsősorban otthonaikban a háziorvos vagy egy oltócsoport fogja felkeresni.”Ha valamivel lehet lassítani és szabotálni a minél előbbi átoltottság elérését, az pontosan a lakáson való oltás,ahol még a beadás után is várnia kell a háziorvosnak 15-30 percet, hogy kialakul-e bármiféle anafilaxiás reakcióra utaló tünet. Szó sem esik a tájékoztatókon tömeges oltópontok felállításáról, stadionokban, sportcsarnokokban, ahogyan ezt más, Brüsszellel együtt élő államok teszik.

Az egyetlen érdemi előrelépés annak az oktatóvideónak az elkészítése volt, amely a háziorvosoknak készült, és az oltásokkal kapcsolatos információkat tartalmazza. Ez legalább minőségben megüti a fejlett országok lakosságnak szánt COVID oltássokkal kapcsolatos oktató anyagát. Jellemzően ezt nem is az EMMI csinálta – hiszen ők el voltak foglalva a Pozsonyi csata szupermáriósított képvilágával – hanem a honvédség.

Sajnos azonban ez a videó nyilvánosan nem elérhető, csak egy időlimittel megjelölt linken volt megtekinthető, így a lakosság továbbra is csak Müller Cecíliától tájékozódhat.(update: a Népszavának megvan, itt nézheti meg.)Ezek után nem csoda, ha különböző népszerű konteók születnek, melyek szerint az MTA visszafelé ATM, vagy a Kormány valójában a válság minél további elhúzásában érdekelt.Így végül nincsen semmi csodálkozni való abban, hogy a társadalom pontosan úgy reagál, ahogyan a tyúkok, amikor János közeledett hozzájuk a köroltással. Menekül, pedig a szabadságot, a biztonságot pontosan az átoltottság minél gyorsabb elérése garantálná.