A miskolci városvezetés. Zavartan szemlélik a körülöttük zajló eseményeket, és a fejüket vakarják

Mintha most ébredne hosszú álmából a miskolci városvezetés. Zavartan szemlélik a körülöttük zajló eseményeket, és a fejüket vakarják, hogy az állam idén sem adja oda Miskolcnak a tavaly elvont 450 millió forintos tömegközlekedési normatívát. A kormányzati döntés nem is kifejezetten Miskolc-ellenes lépés volt, hiszen azt minden várostól elvonták, a villamost is üzemeltető Debrecen és Szeged sem kapja meg (és Budapest is csak azért, mert a főváros számára a tömegközlekedés nem önként vállalt, hanem kötelező feladat).

A másik két megyeszékhelyhez képest a borsodi nagyvárosban azonban annyival rosszabb a helyzet, hogy ott már eddig is voltak megszorítások. Miskolc mára oda jutott, hogy naponta több tucat, menetrendben meghirdetett buszjárat – bár műszakilag nem alkalmatlan – mégsem közlekedik. A villamosok is csak azért járnak, mert a gyártóval kötött hosszú távú megállapodás alapján a gyártó végzi a karbantartást a járműveken.

A járatokat üzemeltető Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) arra hivatkozik, hogy a város cégeit tömörítő Miskolc Holding nem ad pénzt alkatrészekre.

A BUSZFLOTTA FELE VALÓBAN CSERÉRE ÉRETT,

de összességében még így is fiatalabb, mint például a budapesti. Persze más városok is nagy bajban vannak, mégsem hallani máshonnan ilyen súlyos műszaki helyzetről, és nem is olyan burkolt járatritkításokról.

Miskolc idén először 5 százalékkal kevesebb teljesítményt rendelt meg az MVK-tól.