Tisztelt Szerkesztőség! „Terveztek egy hivatalos egérutat …” – bővített

 

Csatolt fájlok!

 Észak-Magyarország napilap, 2021. január 8

boon . hu, január 18., képgalériával és beágyazott videóval

… több száz millió forint plusz költségből terveznek utakat az Y-híd beruházáshoz.

Hozzájárult és forrást is biztosít az alternatív út építéséhez és a kerékpárút kialakításához az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a miskolci Y-híd építése kapcsán …

… közlekedéspolitikáért felelős államtitkár egyúttal arra kérte a kivitelező NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő) Zrt. vezetőjét: kezdjék meg a két út megépítéséhez szükséges tervezési és kivitelezési feladatokat.” (2021. A kiemelés tőlem.)

https://youtu.be/tb9HXJA7QEc szűk egy perc, de félelmetes. ⚠

minap . hu, január 18. Y-híd – megvan a pénz a kerékpáros és az alternatív út építéséhez is

Az alternatív út már az építkezés ideje alatt, a kerékpárút pedig az Y-híd átadását követően szolgálja majd a Martin-kertvárosban és Szirmán élőket.

Korábbiak

Egérút a miskolci Martin-kertvárosból (google . hu) – Hűtőház, Húsipar s a már „nullás” Fonoda. No persze, jó, kényszer szülte alternatíva ez az új, rövidke aszfaltút (boon . hu). De kb. egy évvel ezelőtt miért is tiltakozott hónapokon át szinte minden illetékes eme létesítmény ellen? (Mitöbb: tagadták a szükségességét.) Ismét mutogathatnak egymásra.

Emlékeztetőül: a csodás híd megépítése érdekében folytatott s folyó tárgyalások 53. (azaz nem csupán a 31.) évét írjuk. Itt említem, hogy a Csokonai V. M. utca (MVSC-sportpálya, TS Hungária – korábban: MÁV – Járműjavító) tőszomszédságában élek 1987. decembere óta. Előtte építkezés, költözködés a belvárosból a két egérút egyikén – de kibírtuk. (Azokban az években építettek egy új hídfőt, majd cserélték a vasúti vágányok felett átívelő két hidat. A munkálatok összköltsége megközelítette egy Y-híd akkori becsült összköltségének kétharmadát – szakértői számítás, kelt annó dacumál az 1980-as évek első felében.)

Az Y-híd felvezető szakasza a Martin-kertváros felől: 2×2 sáv? A számítógépes grafikákból (hírportálok, nyomtatott sajtó) látható, hogy jórészt marad a 2×1 sáv. … az Y-híd építése során elkerülhetetlen lesz a Kisfaludy Károly utca a vasúti felüljáró és a Pfaff Ferenc utca közötti szakaszának elbontása. Nem bontják le a hidat? A kapcsolatos látványkép (minap . hu) is erre enged következtetni – lásd a jobb szélen, lent: záró- és szaggatott vonalak, 1+3 sáv. Hogy is lesz itt – a sokat emlegetett – körforgalom? (Bocsi, egy kis kitérő: melyik irányból süt a Nap? Lásd az árnyékokat!)

Miért építették az eredeti helyénél beljebb az MVSC-sportpálya nyugati oldali (Kisfaludy u.) kerítését? (Ékes bizonyíték a 2×2 sáv korábbi, eredeti tervezetéről.) A Sarok miniábécé és a szomszédos épületek (a Balassa, ill. a Gvadányi u. felé) – mi lesz a sorsuk? Bontásnak nyoma sincs.

Gyalog- és kerékpárút a Pfaff F. u. és a Csokonai u. között? Átjárás a sportpályán? Kiskapu? A legutóbbi hivatalos ígéret szerint a megépítés végső határideje 2020. októbere (volt). Útban van egy (vagy kettő) épület? Bontásnak nyoma sincs. A mai állapotokat is szemlélteti a Miskolc-Martintelep MVSC pályánál a felüljárót elkerülő alagút bejárása c. kisfilm (2020. május, bő 8 perc). A Csokonai utcáról pedig még mindig nincs szó!

S Te ott állsz az út végén – boon . hu,  Képgaléria   Katt ide is (Máté Péter)

További cikkek – minap . hu.

Vélemények, hozzászólások jó bőven a facén.

név és cím a szerkben