Duda Ernő szerint a nyugati engedélyezési eljárás átlátható, az engedélyezett oltóanyagok pedig hatásosak és biztonságosak, ezért nyugati vakcinákat kell használni.

A hátamon feláll a szőr attól, hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk – nyilatkozta Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professor emeritusa a Válasz Online-nak. Duda a kínai Sinopharm és Sinovac vakcinákról beszélt, amelyek szerinte a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek.

Ezek a készítmények a harmadik világ tömegei számára készülnek. Olyan technológiát használnak, amit Pasteur idejében is alkalmaztak már. Olyan mintha a Nagykörúton most vezetnénk be a lóvasutat. Azon is lehet közlekedni, persze, de nehogy már a 21. században az 1800-es évek technológiáját alkalmazzuk! Miközben az egyik legmodernebb vakcina, a Pfizer-BioNTech kifejlesztésében több magyar is részt vett

– fogalmazott. Ugyan a két említett kínai oltóanyaghoz hasonló technológiát alkalmaznak az influenza elleni védőoltásban is, de Duda szerint a koronavírus esetében ez kifejezetten problémás. Mint mondta:

A koronavírus sokkal inkább hasonlít a Zika-vírusra abban a tekintetben, hogy „lopakodó” vírus.

Olyan molekuláris mintázatokat hordoz, amilyenek az emberben is előfordulnak, ezért autoimmun folyamatokat indíthat el, azaz akár az oltás miatt önmaga ellen fordulhat a szervezet. Egy oltás minél kisebb részét tartalmazzák a vírusnak, annál kisebb ennek a veszélye.

Arról, hogy a Pfizer-BioNTech, illetve a Moderna vakcinája túl alacsony számban, túl lassan érkezne az országba, a szakember azt nyilatkozta:

Január végén azonban engedélyt kap az oxfordi vakcina, amelyet normál hűtőszekrényben lehet tárolni, több mint ötezer háziorvos tud majd oltani vele, és lesz belőle elegendő. Azután jön a Janssen egydózisú vakcinája, és még vagy három cégtől várunk rövidesen készítményeket. Felgyorsul a tempó, meglátja.

Duda szerint a nyugati engedélyezési eljárás átlátható, az engedélyezett oltóanyagok pedig hatásosak és biztonságosak, ezért nyugati vakcinákat kell használni.