A magyar közélet legszebb hagyományainak megfelelően megint fénysebességgel csapott át agyzsibbasztó üzengetésbe a vita arról, hogy Orbán Viktor fia alig az eskütétel után máris minisztériumi ösztöndíjasként végzett egy brit katonai elitiskolában egy közel negyvenmillió forintos képzést.

Ezzel kapcsolatban Fekete-Győr András, a Momentum elnöke csütörtökön azt írta a Facebookra: „Nem érdekel, hogy milyenek voltak Orbán Gáspár tanulmányi eredményei, hogy megfelelt-e a formai követelményeknek. Annak a lélektana érdekel, amikor egy politikus bűnök tucatjait elkövetve százmilliárdossá válik, de még a fia taníttatására sem ebből a rengeteg pénzből költ – hanem azt is velünk fizetteti ki.”

Önfeláldozás

A téma komolysága végra Németh Szilárd honvédelmi államtitkárból is újra előhozta a kommentelőt, aki felajánlotta Fekete-Győrnek, hogy „vállalja ő is a haza fegyveres szolgálatát, tegye le a katonai esküt. Legyen a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonája” Mi mindent megteszünk és biztosítunk ahhoz, hogy »a magyar hazának önfeláldozó, feltétlenül kötelességtudó, minden körülmények között egyenes, szerény életmódhoz szokott, jövendő hivatásáért rajongó, lova­gias gondolkodású, ízig-vérig magyar tiszt« lehessen belőle”. A rezistábornok szerint a hazai és külhoni katonai kiképzése után Fekete-Győr „végre olyan férfivá válhatna, aki nem füstbombákat hajigál a rendőrökre, aki nem az árva gyerekek karácsonyi ajándékainak felgyújtására sarkall”.

Nótázás

De ezen a ponton a fideszes Budai Gyulának vitába kellett szállnia Németh Szilárddal, mert szerinte a Momentum elnöke „nem csinálná végig azt a három hetes katonai alapkiképzést, amit jómagam és sok ezer katona végigcsinált! Nagy pofa van és azonkívül semmi nincs a Fekete-Győrnél és testnevelésből felmentett Momentumos párttársainál.Mit tudnak ők a katona életről és katonai hivatásról?! Ismerik ők egyáltalán a »Százados úr sej haj, ha felül a lovára« kezdetű katona nótát??” Majd  Fekete-Győrnek és társainak azt javasolta:

„jó lenne ha egy kicsit kussolnának és amihez nem értenek abban befognák a szájukat!”

Futás

Vasárnap délelőtt Fekete-Győr úgy érezte, még lenne mit hozzátennie a keménykedésbe fulladt vitához, ezért futóversenyre hívta ki a Fidesz katonaviselt frontpolitikusait:

„Fogalmam sincs, hogy jön ez ahhoz, hogy politikai kérdésekben igazam van-e, de ez most mindegy. Végtelenül jól szórakozom ugyanis azon, hogy olyan emberek döngetik a mellüket fene nagy férfiasságukban, akik harminc métert nem tudnak egyben lefutni. Tessék velem jönni valamelyik nap egy szigetkörre – de aztán aki lemarad, az egy hónapig önkéntes munkát végez. Áll az alku, Szilárd, Gyula? Csak keményen!”https://444.hu/2021/01/17/fekete-gyor-andras-kihivta-nemeth-szilardot-egy-futoversenyre