A kormány inkább csak propagandaszinten nyújtott támogatást. A központi költségvetésből érkező források töredékét sem teszik ki mindazon elvonásoknak, amellyel az állam megrövidítette az önkormányzatokat

– mondta lapunknak Badány Lajos, Miskolc jobbikos önkormányzati képviselője. A Velünk a Város frakció tagja szerint ehhez társulnak még a rendkívüli jogrendben előírt kötelezések, mint például az ingyenes parkolás bevezetése. Miskolcra egyetlen komolyabb összeg érkezett, amely az újonnan épült tapolcai strand és élményfürdő üzemeltetési veszteségeit tervezi részben kompenzálni. Ez az előző városvezetés idején elindított, gazdaságilag és műszakilag is átgondolatlan beruházás előzetes becslések szerint éves szinten 800 milliós veszteséget fog „termelni” a városnak.

Badány úgy véli,

 a nagy hírveréssel beharangozott központi támogatás nem a koronavírus járvány okozta bevételkieséseket hivatott ellensúlyozni, hanem egy fideszes érából megörökölt, elhibázott döntés következményeit..

Arra a kérdésre, hogy mely területeket érintette – akár az önkormányzati fenntartású intézmények közül – a legérzékenyebben a gazdasági visszaesés a városban, Badány Lajos azt mondta,

„Ugyan a teljes év adatai még csak körvonalazódnak, de a helyzet a közösségi közlekedés terén a legsúlyosabb. Az MVK Zrt. bevételkiesése több mint 1 milliárd forint, miközben az állam elvonta az eddig folyósított költségvetési támogatást. Ez további 450 millió forint mínuszt jelent.”

Fontos rögzíteni, hogy Miskolc város főbb szolgáltató cégei a 100% önkormányzati tulajdonban levő Miskolc Holding vagyonkezelésében vannak.

A Jobbik miskolci önkormányzati képviselője közölte, tekintettel arra, hogy a korábbi városvezetés a költségvetés hiányát úgy próbálta leplezni, hogy a közszolgáltatási ellentételezés rendeletben előírt összegét 2015 óta nem folyósította a közlekedési vállalat részére, így a cég – illetve a tulajdonos Holding – felé felhalmozódott követelésállománya mára több mint 4 milliárd forint.

„A turizmus leállása miatt csak a Diósgyőri várnál elmaradt bevételek 100 millió forintot, a Miskolci Fürdők Kft. jegybevétel-kiesése közel 900 millió forintot, míg a Vadasparknál elmaradó bevételek 84 millió forintot tesznek ki becslések szerint.”

A kulturális tevékenységet folytató szervezetek saját bevételkiesése több mint 900 millió forint, a bérleményszolgáltatással kapcsolatos bevételek pedig mintegy 600 millió forinttal csökkennek.

„Mindezek a kormányzati elvonások és bevételkiesések a Miskolc Holding Zrt.-t válságos helyzetbe sodorták: a fideszes városvezetéstől megörökölt 9 milliárdos folyószámlahitel mellé újabb 3 milliárdos hitel felvételét tervezi. „

Kiemelte, a hitel folyósításához szükséges önkormányzati kezességvállalás azonban kormányengedélyhez kötött, így a kör lassan bezárul.

Badány Lajos
Fotó: Béli Balázs/Alfahír

„A költségvetés helyzete már a tavaszi kormányzati intézkedések és a járványhelyzet okozta bevételkiesések miatt megingott. A gépjárműadó elvonása miatt városunk 450 millió forinttól esett el, az idegenforgalmi adó terén 150 milliós, az iparűzési adó terén pedig már a karácsony előtt kiadott kormányzati ultimátum előtt is 2,5 milliárdos mínusszal kellett kalkulálni a gazdasági visszaesés miatt. Mindezek összesen 3,1 milliárd forintos bevételkiesést jelentenek a városnak”

– mondta Badány, amikor arról kérdeztük, mennyire terheli meg a várost a jövőben az, hogy a Fidesz-kormány elengedte az iparűzési adó felét. Hozzátette, ráadásul a parkolás – szintén kormányzati határozattal történő – ingyenessé tétele miatt további 420 millió forinttal kevesebb folyik be az Önkormányzathoz.

A Velünk a Város jobbikos frakcióvezető-helyettese kiemelte, ezzel párhuzamosan a koronavírus elleni védekezésre a város nagyságrendileg 600 millió forintot kényszerült a miskolciak egészsége védelmében költeni. Úgy fogalmazott,

„a KKV-k és egyéni vállalkozások által fizetendő iparűzési adó felének elvonása jó eséllyel az utolsó szeg a megyei jogú városok önkormányzatainak koporsójába.”

Köztudott, hogy az önkormányzat saját bevételeinek döntő részét az iparűzési adó adja. Ez Miskolc esetében a tavalyi évben 14 milliárd forint körül mozgott. Badány szerint a most bejelentett intézkedéseket kormányzati támogatás nélkül már képtelenség túlélni.

Elmondta, a kormányzati propaganda rendkívül álságos voltát tükrözi az a tény, hogy a vállalkozások esetében 2%-ot kitevő iparűzési adó felének elengedése érdemben semmit sem segít rajtuk, viszont ezzel padlóra küldik az önkormányzatokat.

„Ha az állam célja tényleg a vállalkozások megsegítése volna, akkor a 9%-os társasági adó vagy a több mint 15%-os szociális hozzájárulási adó felének elengedése az lenne. Persze az nem az önkormányzatokat, hanem a központi költségvetést terhelné. Azonban itt nem a vállalkozások megsegítése a cél, hanem az önkormányzatok önálló gazdálkodásának az ellehetetlenítése.”

Badány Lajos példaként említette még az önkormányzat által kivethető egyéb adóbevételek, illetve az önkormányzat cégei által nyújtott szolgáltatások díjtételeinek a befagyasztását, aminek következtében semmilyen eszköz nem marad a nagyvárosok kezében. Az egyensúly helyreállítását csak a kiadások jelentős csökkentésével és – mint már említettük – pénzpiaci hitelfelvétellel lehetne biztosítani, csakhogy a hitelfelvétel kormányengedélyhez kötött.

A néppárt önkormányzati képviselője úgy véli, mindez jól tükrözi a helyi önigazgatások teljes kiszolgáltatottságát, hiszen miközben a kormányzati elvonásokkal hitelfelvételre kényszerítik őket, ez utóbbi jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy a bankokkal szerződhessenek.

Rákérdeztünk arra is, milyen kormányzati lépésekre lett volna vagy lenne szükség ahhoz, hogy a város fenn tudja tartani a kötelező feladatok ellátását. Badány Lajos szerint a kormányzatnak az elvonásokkal ellentétben érdemi támogatást kellene nyújtania a járványhelyzetben hozott intézkedések, a védekezés költségeinek és a gazdasági visszaesés okozta bevételkiesés ellentételezésére.

„Ez minden, állampolgárai egészségéért és anyagi boldogulásáért felelősséget viselő államban természetesnek tekinthető, de nálunk fordítva működnek a dolgok. Az eddig meghozott kormányzati intézkedések érezhetően politikai célokat szolgálnak, amelyekkel az ellenzéki önkormányzatok állami kézivezérlését igyekeznek elérni.”

A miskolci jobbikos önkormányzati képviselő rámutatott, mindenképpen szükség lenne az Európai Unió gazdaságélénkítő alapjából lehívott források arányos elosztására, amely a települések számszerűen is igazolt rendkívüli kiadásait és a járványhelyzet okozta veszteségeit hivatott kompenzálni.

Miután végre megszületett az Európai Unió és a magyar kormány közötti egyezség, az ehhez szükséges pénzeszközök rendelkezésre állnak. Ehhez társul még a kormány 2,5 milliárd eurós hitelfelvétele. Elmondta,

„sajnos a támogatások megítélésekor érezhetően nem a gazdasági szükségszerűség szempontjai érvényesültek. Miközben kormánypárti megyei jogú városok összesen 21 milliárd forint költségvetési forráshoz jutottak, addig az ellenzéki vezetésű városok ebből gyakorlatilag kimaradtak, vagy csak jelképes támogatás került folyósításra.”

Kíváncsiak voltunk arra is, személy szerint mit tapasztalt, mennyire elégedettek az emberek a kormány eddigi válságkezelő intézkedéseivel. Badány Lajos lapunknak elmondta,

az emberek jórészt úgy érzik, hogy a kormány magukra hagyta őket. Ez mind az egészségügyi, mind pedig a gazdaságvédelmi intézkedések megítélése során tetten érhető.https://alfahir.hu/2021/01/01/badany_lajos_miskolc_jobbik_velunk_a_varos_frakcio_2020_evertekelo_koronavirus?fbclid=IwAR3iT8xpUJhNk1fQCq0oEYhY0FN7eIacLanINeC7qZ3pYJIdrpWPaIJ6eyI