Automatikus bírság jár a lépcsőházba kitett szekrényért.

Az év első napján módosult rendelet már nem hagy mérlegelést a büntetés kiszabására. A tűzvédelmi törvény tételesen felsorolja azokat a hiányosságokat, melyek észlelése esetén az ellenőrzés után mérlegelés nélkül kötelező a tűzvédelmi bírság kiszabása. Az egyik ilyen eset az, ha a társasházak menekülési útvonalát, a legtöbb társasházban a lépcsőházat szabálytalan tárolással leszűkítik.

Másfél milliós büntetés is lehet

Az egyik utolsó, év végén megjelent, a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és baleset-biztosításáról szóló kormányrendelet tartalmazza azon tűzvédelmi szabályszegéseket, amelyeknél automatikusan bírságolnia kell az ellenőrző hatóságnak. Köztük szerepel az épületek menekülési útvonalain és azokkal egy légteret alkotó helyiségrészben szabálytalan tárolás, továbbá a menekülési útvonalnak, kiürítésre szolgáló nyílászáró nyílásának a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség mértékén túli leszűkítése. Továbbá szabályozza azt is, ha a kiürítésre szolgáló nyílászárót lezárják vagy folyamatosan zárva tartják. Az előbbi tűzvédelmi bírságát 30 ezer és egymillió forint között, míg utóbbiét 40 ezer és másfél millió forint között határozza meg a kormányrendelet.

Virágok és szekrények

A társasházak lépcsőházaiban korábban problémát jelentett, hogy az ott élők „belakták” a közös helyiségeket, használaton kívüli bútorokat, eszközöket helyezve ki a lépcsőházba, vagy éppen virágtartókat, nagy méretű növényeket. Ezek komolyan akadályozták egy tűz esetén a menekülést és a tűzoltók munkáját.

Ugyancsak divatba került komplett szintek, lépcsőfordulók lezárása vasráccsal, ami szintén komoly akadály egy kiürítés, mentés esetén. Ezekért, január 1-jétől tehát már automatikus bírság jár.

Folyamatosan ellenőriznek

A tűzvédelmi hatóság szakemberei egész évben ellenőrzik a tűzvédelmi előírások betartását. Nem a bírságolás, hanem az épületben élők biztonságának javítása a célja az ellenőrzéseknek, tájékoztatott megkeresésünkre Dojcsák Dávid c. tűzoltó százados. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt is hozzátette: az ellenőrök évről évre javuló tendenciát tapasztalnak a munkájuk során. A menekülési útvonalakon, folyosókon és közös használatú közlekedőkön nem jellemző a tárolás, csak néhány alkalommal találkoztak ilyen jellegű problémával.

Tűz esetén, a lakáson kívül tárolt használati eszközök vagy bútorok akadályozzák a lakók kijutását az épületből, illetve a tűzoltók mozgását és munkáját is megnehezítik. Fontos tehát ezeknek az útvonalaknak a szabadon tartása. A katasztrófavédelem minden évben lehetőséget biztosít a lakástulajdonosoknak, bérlőknek, közös képviselőknek, lakásszövetkezeti tagoknak és érdeklődőknek a társasházak tűzvédelmével kapcsolatban felmerülő kérdések tisztázására is, hívta fel a figyelmet a szóvivő.

boon.hu