Reuters egyébként szintén ma jelentette, hogy a kutatási eredmények szerint a Sinopharm vakcinájának – itt sem derül ki, a kettő közül melyiknek – a legfrissebb vizsgálati eredmények szerint nincs káros hatása a 3 és 17 éves kor közötti beoltottakra.

Ez azért érdekes, mert a South China Morning Post pénteki cikke szerint Yang, a CNBG elnöke egyfelől megerősítette ugyanezt, másrészt azt nyilatkozta, hogy a hatvan évesnél idősebbek esetében további kutatási adatokra van szükség ahhoz, hogy biztosat tudjanak.  Ez eddig azért nem okozott problémát Kínában, ahol már több mint 4 millió ember kapta meg az oltást, mert az országban – hasonlóan például Indonéziához – a nálunk, Európában és Amerikában szokásos oltási protokollhoz képest először a 18-59 éves korosztályt oltják be, vagyis nem az öregekkel kezdik, hanem a munkaképes korosztályokkal.

Az, hogy még maga a gyártó sem tudja, hogy a szer 60 éves kor felett megfelelően hatékony-e, magyar szempontból azért érdekes, mert Orbán miniszterelnök pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy az oltási terv következő ütemében a 60 év feletti krónikus betegeket oltanák. Ők Orbán szerint 1,7 millióan vannak. „Ennyi kínai vakcinánk tulajdonképpen lenne is, és akkor őket meg tudjuk menteni vagy ki tudjuk menteni a kockázatból” – mondta a Kossuthon a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint ha lenne vakcina, kényelmes tempóban egy hétvége alatt be tudnák most oltani azokat, akik regisztráltak. Erre számolta ki azt, hogy ha a magyarok elfogadják a kínai vakcinát, már jóval a nyár előtt feloldhatják a korlátozásokat.

Yan egyébként úgy becsülte, hogy a CNBG 2021-ben egymilliárd adag vakcinát lesz képes gyártani, döntően külföldi felhasználásra.https://444.hu/2021/01/15/kinaban-egyelore-csak-59-eves-korig-adjak-azt-a-vakcinat-amivel-orban-a-60-feletti-kronikus-magyar-betegeket-oltatna-be