Kilenc megyében közel harminc bűncselekményt követtek el annak a bűnszövetségnek a tagjai, akik elsősorban időseket fosztottak ki a saját otthonaikban. A férfiak a gyanú szerint az áramszolgáltató munkatársainak adták ki magukat, vagy azt mondták, hogy gyógyszertámogatást hoztak.

A police.hu információi alapján a gyanusítottak országszerte összesen 28 helyen követtek el bűncselekményt. A férfiak 2018 áprilisa és 2020 februárja között Csongrád-Csanád, Pest, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Nógrád és Hajdú-Bihar megyében kerestek fel időseket. Rendszerint ketten, hárman, de alkalmanként négyen jelentek meg egy helyen. Volt, akinek azt mondták, hogy az áramszolgáltatótól jöttek és túlfizetést hoztak vissza készpénzben, másoknak gyógyszertámogatást ígértek.

A trükkjük az volt, hogy egy húszezrest és egy ezrest vettek elő, majd a nyugdíjasoknak azt mondták, hogy mivel 11 ezer forint jár nekik, 10 ezer forintot vissza kell adniuk. A visszaadás során azonban különböző ürüggyel elterelték az idősek figyelmét, így például egyikük villanyóra-leolvasás, konnektorok vizsgálata címén a ház másik helyiségébe hívta a sértettet, míg a másik tettes magához vette az otthon tartott értékeket. Két helyről arany ékszereket is elvittek.

Az idős emberek egészségi állapotuknál fogva a legtöbb esetben nem ismerték fel a helyzetet, nem tudtak védekezni vagy segítséget kérni. Akadt azonban, akinek gyanús volt az idegenek viselkedése, ezért nem adott nekik pénzt. Egy 90 éves asszony viszont a szomszédjától akart kölcsön kérni a bűnözők számára egy tízezer forintos bankjegyet, de amikor átkiabált a szomszédba, a férfiak elmenekültek. Két héttel később azonban éjszaka visszamentek a házához és betörtek hozzá. Célirányosan a konyhaszekrényhez mentek, mert előzőleg látták, hogy ott van a megtakarított pénz, amit miközben az idős nő aludt, el is loptak.

A Békés megyei rendőrök 2019. szeptemberében a Pest megyei Ócsán a kifosztás bűntettekkel gyanúsítható csoport négy tagját, majd azt követően a bűnszövetség további öt tagját is elfogták. Közülük egy 29 éves ragályi és egy 37 éves sajószentpéteri férfi letartóztatásban vannak, egy 28 éves edelényi és egy 38 éves miskolci férfi pedig bűnügyi felügyelet alatt állnak. Öten szabadlábon védekeznek, egy 47 éves sajtószentpéteri férfi ellen elfogatóparancs van érvényben. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az ügy iratait csütörtökön továbbította a Békés Megyei Főügyészségre.