A legtöbb lélegeztetőgépet, 103-at az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállították. Egy nagyságrenddel kevesebbet, 65-öt, illetve 61-et kapott a miskolci megyei kórház és a Dél-Pesti Centrumkórház, míg a 150 férőhellyel és 40 intenzív ággyal felszerelt kiskunhalasi járványkórház például 38-at, a soproni, szolnoki, vagy a szintén budapesti Szent Margit kórház csak nyolcat, az ózdi Balogh Pál kórház pedig csak egyet. A kórházak mellett a listában tizenöt idős- és két szociális otthon is szerepel, többségében két készülékkel. Bár a kiszállított gépek típusát egyik kategóriában sem említi a kimutatás, az idősotthonoknál feltehetően azokról a speciális, egészségügyi végzettség nélkül működtethető non-invazív készülékekről lehet szó, amelyek kötelező meglétét még októberben írta elő az intézményeknek Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter.

© MTI/Balogh Zoltán

Az ÁEEK válaszából kiderül az is, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által vásárolt 17 ezer lélegeztetőgépből eddig csak 7344-et vett át az állami ellátóközpont: a már kiszállított közel ezer darab feletti mennyiség nagy részét – 5318 berendezést – a TEVA Gyógyszertár Zrt. gödöllői raktárában, a maradékot pedig készletgazdálkodási főigazgatósága raktáraiban, valamint a Waberer’s–Szemerey Logisztika Kft. soroksári raktárbázisán tárolja az emberi erőforrásminisztérium alá rendelt szervezet. (A fennmaradó mennyiséget két budapesti és egy nagytarcsai céggel raktároztatja – KKM – ezekről hamarosan újabb cikkben számolunk be).

A külügyminisztérium zavaros, kormányközeli szereplők közreműködésével zajló lélegeztetőgép-beszerzéseinek hátteréről korábban itt és itt írtunk részletesen.https://hvg.hu/itthon/20201130_lelegeztetogep_kkm_aeek_koronavirus