Varga Laci  jól beolvasott Orbánéknak

Miért vesznek el még több pénzt az önkormányzatoktól?” – ezzel a címmel azonnali kérdést intézett hétfőn a parlamentben a miniszterelnökhöz Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője. A képviselő felidézte, hogy a világ más részein a kormányok a kevésbé fontosnak ítélt területekről irányítanak át forrásokat a koronavírus-járvány elleni védekezésre: az egészségügy, a szociális ágazat és az önkormányzatok részére. A magyar kormány ezzel szemben sokszor az önkormányzatok rovására hozza meg intézkedéseit.

A védekezésre hivatkozva az elmúlt hónapokban elvonta a gépjárműadó helyben maradó részét, összesen 34 milliárd forintot, ami Miskolc számára mintegy 450 millió forint bevételkiesést okoz. Ebből több pénzt lehetett volna fordítani útfelújításra, kátyúzásra – jegyezte meg a képviselő. Az Orbán-kormány a közösségi közlekedés állami támogatását is megvonta a nagyvárosoktól – Miskolctól félmilliárd forintot –, miközben járatsűrítésre kötelezi. A járvány gazdasági hatásai, a kormány elvonásai és a védekezés kiadásai szakértői számítások szerint Miskolcnak mintegy 7 milliárd forint költséget okoznak, amit a kormány még tetéz a nagyvárosok vízszolgáltatást végző cégeire kivetett adó emelésével, ami Miskolcot is negatívan érinti.

Az MSZP képviselője felszólította a kormányt, vonja vissza ezt a törvénymódosítást, és tegyen le arról, hogy az önkormányzati bevételek ellentételezése nélkül mentességet adjon a gazdasági társaságoknak az iparűzési adó befizetése alól, ahogy a további, a városok bevételeit csökkentő lépéseiről is.